Ludovic Orban despre mitingul din Piața Victoriei. „Cred că de fapt urmăresc niște obiective perverse”

O acțiune de protest a avut loc duminică seară în Piața Victoriei din Capitală, unde câteva sute de persoane au manifestat împotriva legii izolării și carantinării în contextul pandemiei de coronavirus.

Despre această acțiune, premierul Ludovic Orban a afirmat că această mișcare nu este întâmplătoare, având susținere financiară din afara țării.

„Din păcate, ne confruntăm cu o campanie foarte ciudată. Este un adevărat bombardament de informații false. Negaționiștii, cei care neagă existența virusului, cei care sunt promotorii teoriei conspirației. O mulțime de lansatoare de astfel de mesaje pur și simplu transmit foarte intens și foarte bine gândit acest set de mesaje, care instigă lumea să nu respectă niște reguli care sunt respectate în mod firesc.

Multe tipuri de lansatoare. Credeți că s-a născut mitingul din Piața Victoriei din senin?  A fost pregătit, sunt niște pagini, site-uri de pe care s-a făcut mobilizarea la miting. Eu, sincer, nici nu înțeleg de ce au protestat, că nu vor să poarte mască? Păi, purtatul măștii este principala formă de apărare împotriva virusului. (…) Sunt anumite tipuri de mesaje.

Sunt anumite tipuri de mesaje și e interesant că nu există numai la noi. Ele sunt lansate și în alte societăți europene și parcă nu poate fi o coincidență să aibă cam același conținut. Sigur, în limba română lansate și lansate în general de niște personaje care au istorii interesante. Singurul mesaj pe care îl transmit este să nu se ia după astfel de mesaje. E interesant că unele sunt clipuri, clipuri care instigă la refuzul de a purta mască, care arată clar că au fost filmate, că s-au cheltuit bani ca să se filmeze astfel de clipuri, în care se pompează în sponsorizare, care nu se rostogolesc simplu. Ca să nu mai zic că există și anumiți vectori de mesaj, inclusiv în media, care pur și simplu susțin acest mesaj aberant. Parcă obiectivul acestui mesaj este să se genereze un număr cât mai mare de îmbolnăviri și să existe o pierdere a încrederii cetățenilor în autorități. Îmi pare rău, cred că defapt urmăresc niște obiective perverse, nu obiectivul în sine”, a încheiat Ludovic Orban.

Reamintim că, duminică seară, în Piața Victoriei din București s-au adunat câteva sute de persoane pentru a protesta împotriva restricțiilor impuse de autorități în contextul pandemiei de coronavirus. Participanții care inițial s-au adunat pe trotuar au mers în mijlocul pieței. Cei mai mulţi dintre participanţii la protest nu au purtat măşti de protecţie şi nici nu au păstrat distanţa fizică în contextul în care numărul cazurilor de îmbolnire cu COVID-19 a crescut alarmant în ultima săptămână. 

„În legătură cu manifestaţia publică din Piaţa Victoriei, Direcţia Generală de Jandarmi a Municipiului Bucureşti face următoarele precizări: în conformitate cu prevederile legale în vigoare, pe timpul stării de alertă, organizarea şi desfăşurarea de mitinguri, demonstraţii sau orice alte întruniri sunt interzise. Echipele de dialog ale Jandarmeriei Capitalei au discutat cu persoanele prezente pentru a le aduce la cunoştinţă prevederile legale şi măsurile care vor fi luate în cazul nerespectării acestor prevederi”, a transmis, duminică seară, Jandarmeria Bucureşti.

Au fost aplicate 13 sancţiuni contravenţionale în valoare totală de 16.500 de lei pentru nerespectarea măsurilor de prevenire şi combatere a efectelor pandemiei de Covid-19.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *