Pesediștii își dau „arama pe față”. Comunismul elogiat la Iași

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc cere PSD sancționarea primarului din Bârnova (jud. Iași), Mihai Bălan, care l-ar fi elogiat pe Nicolae Ceaușescu.

E vorba de același primar care le cerea oamenilor să nu accepte măști pentru că sunt stropite cu chimicale.

„Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) îşi exprimă dezaprobarea fermă faţă de elogierea dictatorului Nicolae Ceaușescu de către primarul PSD, Mihai Bălan. Astfel de reacții publice ale unor lideri politici sau formatori de opinie trebuie sancționate de către autoritățile competente. Regimul comunist din România a făcut zeci de mii de victime, iar crimele și abuzurile comise înainte de 1989 sunt de necontestat. Este de nepermis ca la mai bine de 30 de ani de la prăbușirea regimului comunist din România reprezentanți ai unor formațiuni politice să încerce să denatureze istoria, să alimenteze falsuri istorice și să păteze, prin afirmațiile făcute în spațiul public, memoria celor care și-au pierdut viața sau au avut de suferit în perioada de după cel de-Al Doilea Război Mondial. Astfel de reacții, precum cele ale reprezentantului PSD, sunt o ofensă adusă memoriei celor care au luptat, uneori cu prețul vieții, pentru apărarea valorilor democratice și a statului de drept. De asemenea, astfel de atitudini sunt o piedică majoră în fața progreselor făcute de statul român în ultimele decenii pentru ca acest capitol sumbru din istoria României să nu se mai repete”, transmite Institutul.

Având în vedere postarea primarului comunei Bârnova, IICCMER îi cere lui Marcel Ciolacu să ia măsuri urgente și ferme pentru sancționarea lui Mihai Bălan.

Primarul din Bârnova ar fi scris pe un grup de Facebook că Nicolae Ceaușescu a fost ucis de „străini” și că odată cu moartea lui a fost „împușcat întregul popor român. La această oră, postarea nu mai există pe grupul respectiv.

De altfel, în primăvară, același primar publica pe pagina sa de Facebook un anunţ prin care le atrăgea atenţia localnicilor să nu accepte măşti de la necunoscuţi pentru că ar fi „stropite cu chimicale şi induc leşinul”.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *