Viktor Orban – învingătorul admirabil sau fanfaronul mișel de la Bruxelles?

Presa ungară convenabilă guvernul Orban a prezentat ca pe o „mare victorie” compromisul referitor la condiţionarea acordării de finanţări europene de respectarea principiilor democratice și funcționarea statului de drept, atins de liderii statelor membre în cadrul summitului de la Bruxelles, acord anunţat de surse diplomatice europene, transmite AFP.

Viktor Orban însuși a proclamat că „Ungaria și Polonia nu numai că au reușit să obțină sume importante, dar și-au apărat mândria națională”.

Victoria lui Victor se referă la faptul că țara pe care o conduce iliberal face obiectul unei proceduri punitive a UE, în legătură cu deriva sa autoritară, aşa-zisa procedură a articolului 7, care, teoretic, poate conduce la impunerea de sancţiuni.

Înaintea consfătuirii UE, începute în 17.07.2020, la Bruxelles, a fost vehiculată posibilitatea suspendării sau reducerii finanţărilor europene pentru ţările care nu respectă valorile democratice europene. Polonia şi Ungaria au ameninţat că îşi vor exercita dreptul de veto, dacă se va decide stabilirea unei condiţionări între acordarea finanţărilor şi respectarea statului de drept.

Abia în a patra noapte a negocierilor s-a conturat un proiect de acord. Astfel, condiţiile privind conectarea fondurilor europene la respectarea statului de drept au fost prezentate de premierul leton, Krisjanis Karins, şi acceptate ulterior de liderii tuturor statelor membre. Acestea prevăd că orice măsură de suspendare sau posibilă reducere a fondurilor europene din cauza încălcării statului de drept trebuie să fie aprobată cu majoritate calificată (55% din ţările UE reprezentând 65% din populaţia Uniunii), ceea ce este mai dificil de realizat decât propunerea Comisiei. Mai dificil, dar nu imposibil, triumful ungaro-polonez fiind, de fapt, doar un termen de grație, în care cele două state ar trebui să se redreseze de la derapajele deja cunoscute de întreaga Europă.

Mesajul însă a fost perceput și prezentat diferit de Viktor Orban, care își continuă parcursul victorios, cu o nouă „izbândă”. Libertatea presei ungare, de mult o amintire, a suferit o nouă lovitură iliberală, prin demiterea lui Dull Szabolcs, redactorul-șef al principalului site independent de ştiri din Ungaria, index.hu.

Proprietarul principalului acestui site, Laszlo Bodolai, a anunțat, în 22.07.2020, că l-a concediat pe redactorul-şef Szabolcs Dull, la o lună după ce redactorul-șef a avertizat că independența față de guvern a site-ului pe care îl conduce este în pericol.

Szabolcs Dull consideră că îndepărtarea sa de la index.hu nu a fost inițiativa lui Bodolai, fără a detalia însă suspiciunile sale. Pe de altă parte, jurnalistul a povestit că s-a încercat cumpărarea tăcerii sale, în schimbul unei sume corespunzătoare. Dull nu a acceptat acest lucru, ci a transmis redacției un mesaj în care își îmbărbătează colegii: „Indexul este un castel puternic, pe care vor să-l spulbere. Atâta timp cât sunteți aici, există un Index”.

Prin prisma acestei noi lovituri aduse democrației ungare, prezintă relevanță sporită faptul că purtătorul de cuvânt al cancelarului Angela Merkel a refuzat însă să confirme afirmația din presa ungară, conform căreia cancelarul german ar fi promis să pună capăt procedurii articolului 7. „Ungaria s-a declarat pregătită să ia toate măsurile necesare în conformitate cu procedura articolului 7, astfel încât să poată fi luată o decizie în Consiliu”, a declarat purtătorul de cuvânt al guvernului german, Steffen Seibert, în condițiile în care un eventual veto exprimat de premierul ungar pe acest subiect ar fi pus sub semnul întrebării întreaga negociere în curs privind planul de redresare economică post-coronavirus, în valoare de 750 de miliarde de euro şi susţinut de viitorul buget multianual al UE pe perioada 2021-2027.

Situația din Ungaria, ilustrată de schimbările de la index.hu, amintește de vremurile consternante, când unii puternici își foloseau abilitățile pentru a-și putea continua faptele deplorabile: după obținerea unor indulgențe pentru păcatele lor, își continuau liniștiți aceeași tristă operă.

Erika Szabo

Foto: nepszava.hu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *