România a mai pierdut un om de valoare. A murit românul care a uluit tot mapamondul

Cunoscutul paleontolog român Matyas Vremir a murit, la vârsta de 49 de ani, după o lungă și grea suferință.

Reputatul român suferise mai multe operații, iar acum era internat la un spital din Cluj-Napoca.

Matyas Vremir a murit la data de 24 iulie, iar anul acesta împlinea vârsta de 50 de ani.

De numele lui Matyas Vremir se leagă mari descoperiri cum ar fi „Balaurul Bondoc”, cel mai complet schelet de dinozaur descoperit în România, și „Dracula”, cel mai mare dinozaur zburător.

În 2010, în Analele Academiei Naţionale Americane a Ştiinţelor (PNAS) era anunțată descoperirea de către Matyas Vremir a unei noi specii de velociraptor despre care, analizele ulterioare, au arătat că a populat Europa în urmă cu 70 – 80 de milioane de ani.

Paleontologul Matei Vremir, ”părintele” balaurului bondoc ...

Acest dinozaur biped a fost descoperit într-o mlaştină din apropiere de oraşul Sebeş, fiind considerat „cel mai complet schelet de dinozaur carnivor din Europa”. Vremir a descoperit circa 75 la sută din schelet, fără gât, cap și coadă. În momentul decesului balaurul era aproape adult, măsura între 180 şi 210 de centimetri, de la cap la coadă, și cântarea 30-40 de kilograme. „Balaurul bondoc” avea o pereche de gheare pe fiecare dintre membrele sale inferioare, cu ajutorul cărora îşi imobiliza prada.

„Balaurul bondoc este o rudă apropiată a bine-cunoscutului velociraptor descoperit în Cretacicul Mongoliei, care însă seamănă mai degrabă cu un hibrid între un curcan supradimensionat şi un câine pitbull. Se caracterizează printr-un bust robust, membre posterioare foarte puternice şi musculoase, membre anterioare gracile şi mult alungite, acoperite cu pene. Acest animal era mai degrabă un «kick-boxer» decât un bun alergător, tactica de atac fiind bazată preponderent pe ambuscade. Nu era un alergător de performanţă, ci mai mult un Rambo al junglei”, afirma în paleontologul clujean.

Cea de-a doua mare descoperire, a fost pterozaurul „Dracula”, cel mai mare dinozaur zburător din lume, cu o anvergură a aripilor de 16 metri, de dimensiunea unui avion.

„Dimensiunea vertebrei este practic de două ori mai mare decât a celui mai mare pterosaur găsit până acum în America de Nord, denumit Quetzalcoatlus, după zeul aztec. Lucrăm cu o echipă de specialişti din Marea Britanie şi Germania. Avem de a face cu cea mai mare bestie zburătoare. Deşi, sincer să fiu, îţi pui întrebarea cum putea să zboare un astfel de animal care ajungea la dimensiunea unui avion”, spunea atunci Matyas Vremir.

Denumirea de „Dracula” a fost dată tot de el, pentru a-i lega numele de Transilvania, dar şi pentru ferocitatea cu care îşi ataca prada.

Pterozaurul „Dracula” a fost expus de-a lungul anilor în mai multe muzee ale lumii, ultima dată într-unul de profil din Bavaria (Germania), în 2018.

„Am cheltuit din banii mei, numai benzina s-o luăm, timpul, energia, urcă la multe milioane de lei (vechi – n.r.) o singură ieşire pe teren şi e vorba de zeci de ieşiri şi luni de lucru pe materialul respectiv. Se adună la zeci de milioane (de lei vechi – n.r.), probabil. Nu există niciun fel de recompensă. Numai în cazul descoperirilor arheologice statul recompensează cu 20 la sută din valoarea calculată şi valoarea se calculează în funcţie de expertiza de la Banca Naţională. În cazul descoperirilor paleontologice, legea asta nu funcţionează”, afirma paleontologul Matyas Vremir.

Pentru activitatea sa de excepție, Matei Vremir a primit premii importante, precum Premiul Miko Imre al Societăţii Muzeului Ardelean, în 2010, şi premiul „Grigore Cobălcescu” al Academiei Române, în 2015.

În ultima perioadă, Matyas Vremir a fost internat la Institutul Regional de Gastroenterologie și Hepatologie din Cluj-Napoca, unde suferise mai multe operații. În 13 noiembrie ar fi împlinit 50 de ani.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *