Struțo-cămila românească sau gunoiul băgat sub preșul rușinii . „Sunt suficienți 100 de euro”

Cu toată că Republica Moldova este pe „lista neagră” a țărilor care prezintă risc epidemiologic ridicat, totuși, zeci de moldoveni ajung fără probleme în Italia.

Potrivit legilor în vigoare, cetățenii moldoveni ar trebui să stea în carantină 14 zile dacă întră în România. Realitatea este, însă, cu totul alta.

Presa italiană dezvăluie că mita pe care ar lua-o vameșii de la frontiera Giurgiulești – Galați, dintre România și R. Moldova, de la moldovenii care vor să ajungă în Italia, înlesnește deplasarea acestora cu autocarul, fără probleme.

În ciuda interdicțiilor actuale care împiedică toți cei care provin din Republica Moldova, o zonă extra-Schengen din Europa de Est inclusă printre locurile cu risc din cauza numărului mare de infecții din Covid-19, să ajungă în Italia, situația scapă controlului.

După cum se știe, zborurile cu avionul spre Italia sunt interzise pentru toți cei care vin din țările incluse pe „lista neagră” a guvernului.

Așa că,  mulți au reușit să ajungă în Italia prin simpla călătorie cu autobuzul. Oamenii de la bordul autobuzelor oferă bani ascunși anterior în pașapoarte, vameșilor români.

Destinația preferată în Italia nu este numai Roma, ci și Milano, Trento, Padova, Treviso și Belluno. Pentru serviciu, sunt suficienți 100 de euro.

În Piazzale Ezio Tarantelli, o zonă la sud de Roma, la mică distanță de Tor di Valle, sosirile au loc non-stop. Vehiculele cu numere străine nu transportă doar oameni, ci și alimente și bunuri de primă necesitate.

„Suntem aici în fiecare sâmbătă și duminică până la 2 după-amiaza”, declară liniștit unul dintre șoferi .

„Da, zborurile sunt închise, este adevărat. Dar cu autobuzul … putem intra. Costă 100 de euro, iar persoana este aici, se poate plăti și la sosire. Plecăm miercuri din centrul orașului Chișinău, după 36 de ore ajungem la Roma, la Anagnina, între 2 după-amiaza și 8″, explică interlocutorul.

Și dacă controalele anticovid sunt efectuate la Anagnina și Tiburtina, cei care coboară pe Piazza Tarantelli nu găsesc pe nimeni să-i controleze. Noii sosiți coboară din autobuz și pleacă, unii cu cunoscuți veniți să-i ia cu mașina, alții luând trenul. Este greu de crezut că merg în izolare!

Singurul obstacol posibil întâlnit de călători este frontiera Giurgiulești, la granița Moldovei cu România, dar unii agenți acceptă bani pentru a închide ochii.

„Pot fi 50 de euro, dar chiar mai mult, depinde de agent și de cât de mult șoferul decide să pună în buzunar. Vorbim despre cel puțin 3 mii de euro care intră în buzunarele vameșului, o sumă frumoasă. Și odată intrat în Europa nu mai există pericol, autobuzele nu sunt niciodată oprite”, afirmă unul dintre călători.

Cetățenii Republicii Moldova care dețin un permis de ședere/reședință, contract de muncă sau au motive serioase legate de sănătate, pot intra în Italia cu respectarea anumitor condiții. Ei trebuie să furnizeze transportatorului o declarație pe proprie răspundere în care specifică în detalii motivele călătoriei legate de sănătate, muncă sau urgență absolută sau revenirea la domiciliu, reședință sau locuință.

De asemenea, trebuie să indice locul în care va petrece cele 14 zile de autoizolare.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *