Ce se va întâmpla dacă o echipă de hochei din București va dori să beneficieze de facilitățile patinoarului construit și cu intervenția Ungariei, lângă Târgu Mureș. Președintele Consiliului Județean aruncă bomba!

Pentru a avea o imagine mai clară asupra acestei construcții am apelat la domnul Peter Ferenc, președintele CJ Mureș care a explicat, în exclusivitate pentru transparentnews.ro care este situația acolo.

 Reporter: Ce presupune implicarea dumneavoastră în calitate de președinte al CJ Mureș?

 Peter Ferenc : Această investiţie are ca scop principal promovarea sporturilor pe gheaţă în rândul copiilor şi tinerilor. În judeţul Mureş nu există un patinoar unde sportivii să se poată antrena şi unde să poată fi organizate concursuri. Tocmai din acest motiv am considerat că este important să sprijinim acest proiect pentru ca tinerii din judeţul nostru să înveţe să patineze, iar cei care îşi doresc, să poată practica sporturi de performanţă. Consiliul Judeţean Mureş este mereu partenerul acelor inițiative care contribuie la dezvoltarea județului, iar realizarea acestei investiții este de interes județean și va aduce un plus comunității locale. Consiliul Județean va contribui la cheltuielile de funcţionare ale acestui patinoar.

 Reporter: Ce fonduri au venit din Ungaria?

 Peter Ferenc: Guvernul Ungariei a alocat fonduri pentru achiziționarea patinoarului artificial acoperit, precum și pentru montarea și echiparea patinoarului. Acesta va avea o dimensiune de 30x60m şi va fi în conformitate cu standardele internaţionale. Finanțarea primită din partea Guvernului Ungariei este în valoare de 4,5 milioane de lei.

 Reporter: Proiectul este sprijinit și de Romania sau există numai fondurile autorităților locale?

Peter Ferenc: Investiția se realizează în cadrul unui parteneriat între Fundația Mens Sana, Consiliul Județen Mureș și Asociația  Leader Parteneriat Mureșean. Proiectul nu beneficiază de fonduri guvernamentale române, însă autoritățile locale vor contribui și financiar la realizarea patinoarului.

 Reporter: Patinoarul va putea fi folosit și de cetățeni obișnuiți sau va fi destinat  în exclusivitate numai acțiunilor sportive specifice?

 Peter Ferenc: Scopul principal al acestui proiect este să revitalizăm sporturile de iarnă din județul Mureș prin asigurarea infrastructurii necesare pentru formarea, pregătirea tinerilor sportivi. Activitățile principale care se vor desfășura în acest obiectiv sunt antrenamentele de hochei pe gheață, patinaj viteză și patinaj artistic. Alături de antrenamentele pentru copii și tineri, patinoarul va funcționa și ca un centru sportiv unde elevii vor avea ocazia să învețe să patineze în cadrul unor cursuri organizate. În acest sens se vor încheia parteneriate cu unităţile de învăţământ.

 În perioadele când nu vor fi antrenamente sau ore de sport pentru elevi patinoarul va putea fi închiriat de asociații de sport sau de amatori care practică hocheiul pe gheață. Totodată, patinoarul va fi deschis și publicului larg pentru patinaj cu un program prestabilit. În cazul celorlalte centre care funcționează în cadrul Academiei de Hochei sunt unele în care patinajul pentru publicul larg este permis în fiecare zi într-un anumit interval de timp, în alte cazuri patinoarul este deschis pentru public doar în week-end. Programul patinoarului din Sângeorgiu de Mureș va fi stabilit în funcție de necesitățile locale.

 Reporter: Ce echipe se vor antrena la acest patinoar?

 Peter Ferenc: Academia de Hochei va încheia parteneriate cu una sau mai multe asociații sportive locale care se vor ocupa de organizarea antrenamentelor. Deocamdată nu pot să vă dau mai mult detalii legate de acest subiect, în momentul când aceste parteneriate vor fii încheiate, va fi anunțat oficial cine se va ocupa de organizarea activităților. Așa cum am menționat mai devreme, scopul principal ale acestei investiții este acela să oferim  infrastructura necesară pentru a antrena sportivi profesioniști, noua generaţie a hocheiului, dar totodată dorim să oferim oportunitatea practicării sporturilor pe gheaţă și pentru comunitatea locală.

Reporter: Va putea fi folosit și de alte echipe de hochei decât cele locale, afiliate Federației Române de Hochei, cum ar fi de exemplu echipa Steaua?

 Peter Ferenc: Patinoarul va putea fi închiriat de către alte echipe sau asociații și cluburi sportive, dar numai pentru antrenamente. Trebuie să accentuăm că acest patinoar este autorizat pentru a ține aici antrenamente și pentru a organiza meciuri și campionate la categoria copii și juniori. Echipele de hochei adulți nu pot să aibă meciuri, doar să închirieze patinoarul pentru antrenamente.

Reporter: Va intra patinoarul și într-un circuit turistic?  

Peter Ferenc: Da, putem să spunem că patinoarul de la Sângeorgiu de Mureș va intra și în circuitul turistic. Va fi un obiectiv pentru turismul sportiv având în vedere că aici vor fi organizate campionate și concursuri locale, naționale, chiar și internaționale pentru copii și juniori.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *