Rectificare la scenariile pentru începerea anului școlar. Președintele Iohannis revine cu noua formulă de calcul. Care sunt noile condiții

Președintele României, Klaus Iohannis, a prezentat, miercuri, în conferință de presă de la Cotroceni, o formulă de calcul „eronată” pentru cele trei scenarii care vor fi aplicate în toamnă, pentru deschiderea anului școlar 2020-2021, potrivit comunicatului de presă.

Este vorba de cele trei scenarii – verde, galben și roșu ccare se schimbă în funcție de rata medie a cazurilor noi la mia de locuitori.

Precizarea pe care o face, joi, Președinția are legătură cu perioada în care se înregistrează un anumit număr de cazuri de îmbolnăviri. 

Administrația Prezidențială atrage atenția că este vorba despre numărul total de cazuri și despre media cumulată pe o perioadă de 14 săptămâni, și nu de cazuri noi, zilnice, așa cum s-a înțeles în urma declarațiilor de ieri (miercuri, 5 august – n.red.).

În conferința susținută miercuri, la Palatul Cotroceni, șeful statului a explicat, într-un răspuns dat jurnaliștilor, că „este vorba de cazuri noi din media ultimelor 14 zile per mia de locuitori”.

În comunicatul de joi, Administrația Prezidențială prezintă noua formulă de calcul.

„În informațiile transmise de către Președintele României, domnul Klaus Iohannis, în cadrul conferinței de presă susținute la Palatul Cotroceni, miercuri, 5 august 2020, a apărut o eroare cu privire la formula de calcul care stă la baza stabilirii celor trei scenarii care vizează desfășurarea învățământului preuniversitar începând cu data de 14 septembrie.

Informația corectă este următoarea: criteriul epidemiologic în funcție de care școlile se vor încadra în scenariile „verde”, „galben” sau „roșu” este numărul total de cazuri noi înregistrat în ultimele 14 zile raportat la 1000 de locuitori din localitatea în care se află școala, și nu media zilnică de îmbolnăviri pe ultimele 14 zile, așa cum a fost inițial comunicat de către Președintele României.

Metoda de calcul este stabilită de specialiștii Institutului Național de Sănătate Publică și reprezentanții Ministerului Sănătății și subliniem că nu a fost comunicată corect Administrației Prezidențiale de către Ministerul Sănătății.

Președintele României își cere public scuze pentru eventualele confuzii rezultate ca urmare a comunicării formulei de calcul eronate”, se precizează în comunicatul transmis, joi, de Administrația Prezidențială.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *