Virgil Musta despre carantina de 14 zile. Cum poate fi evitată

Virgil Musta, şeful Secţiei de Boli Infecţioase de la Spitalul „Victor Babeş” din Timişoara a explicat situaţia în care poţi evita izolarea de 14 zile dacă eşti contact direct al unei persoane confirmate cu coronavirus.

„Legea spune în felul următor. Intri în izolare 14 zile dacă eşti contact cu o persoană care este depistată pozitiv. Dar contactul nu înseamnă o simplă întâlnire pe stradă. Înseamnă să stai în aceeaşi locuinţă, să stai în aceeaşi încăpere minimum 15 minute, la o distanţă mai mică de doi metri. Contactul este bine definit.

E posibil să se întâlnească cu un coleg de serviciu. Aşa că ideal ar fi ca la locul de muncă să se găsească soluţia să nu fie foarte mulţi contacţi, să nu se ajungă în această situaţie. Să nu stea mai aproape de doi metri şi fără mască. ”, spune medicul.

„Aceste reguli nu sunt chiar aşa de greu de respectat. Sunt puţine locuri de muncă în care să nu poţi să stai la o distanţă de doi metri şi să nu porţi mască. Dacă se respectă regulile, nu intri în definiţie de caz. Definiţia de caz e când stai bot în bot sau la mai puţin de un metru, mai mult de un sfert de ceas. Şi fără mască. Dar conform legii, dacă eşti contact cu cineva pozitiv, te izolezi. Dacă ai simptomatologie, te testezi”, a declarat Virgil Musta.

„Legea nu prevede această situaţie, dar poate să nu stea în izolare, pentru că nu are justificare. Dacă are anticorpi, nu mai face boala, şi nici nu mai transmite. Dar e discutabilă treaba. Nu poţi să faci lege foarte clară, pentru că nu se ştie exact cât ţine imunitatea, încă sunt studii clinice care arată că imunitatea începe să scadă de la două luni încolo. Pur şi simplu trebuie văzute individual situaţiile de acest gen”, a  conchis Musta.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *