După aproape trei decenii, Radio Europa Liberă emite din nou. „Suntem încântați să ne întoarcem”

Serviciul în limba maghiară al Radio Europa Liberă, cunoscut ca Szabad Europa Radio a revenit în Ungaria.

Reîntoarcerea în Ungaria marchează a treia țară membră UE în care se află RFE/RL, după redeschiderea în 2019 a birourilor din România și Bulgaria.

Așadar, marți, 8 septembrie, a fost prima emisiune în limba maghiară după declinul accentuat înregistrat de libertatea presei în această țară.

Radio Europa Liberă a relansat Serviciul ungar, care fusese închis imediat după terminarea Războiului Rece (1993).

În iulie, redactorii site-ului de jurnalism independent, Index.hu, au demisionat în masă deoarece se temeau că îşi pierd independenţa faţă de guvern.

La sfârşitul anului 2018, Bruxellesul a lansat o procedură excepţională privind riscul unei „încălcări grave” a valorilor Uniunii Europene (UE), menţionând în special sărăcirea pluralismului mass-media.

Grupul RFE/RL intenţionează să angajeze circa zece jurnalişti în Ungaria, responsabili cu furnizarea de conţinut multimedia pentru un site de informaţii.

Din 1949, RFE/RL a operat din München, în Republica Federală Germania (RFG), un serviciu de radio în limba maghiară timp de peste patru decenii. El a fost închis în 1993.

„Suntem încântați să ne întoarcem în Ungaria cu programe de ultimă generație și angajamentul scris al RFE/RL de a servi interesul public prin relatarea despre problemele care contează cel mai mult pentru publicul nostru”, a afirmat Daisy Sindelar, președinte în exercițiu al RFE/RL.

„Avem o echipă remarcabilă de jurnaliști locali, care sunt hotărâți să meargă la sursă pentru știri de încredere și nepărtinitoare”, a mai declarat ea.

Serviciul va fi condus de Gyula Csak, fost jurnalist și editor pentru Euronews și producător și corespondent pentru BBC. El a lucrat și pentru numeroase agenții de presă maghiare.

RFE/RL și-a anunțat planurile pentru relansarea Serviciului în limba maghiară în toamna lui 2019 ca replică la diminuarea dramatică a peisajului media din Ungaria, lucru vizibil într-un declin de 16 poziții, până pe locul 89, în Indexul Libertății Presei din 2019, realizat de Reporteri Fără Frontiere.

În ultimul deceniu, guvernul condus de Viktor Orban a preluat controlul asupra majorității redacțiilor fie direct, fie indirect. Televiziunea și radioul public și agenția națională de știri au intrat sub control guvernamental în 2011.

În 2019, circa 500 de instituții media private au fost concentrate în Fundația Central Europenă pentru Presă și Media, controlată de apropiați ai Guvernului Orban.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *