Președintele Iohannis nu cedează. „Alegerile trebuie să aibă loc”

Președintele Klaus Iohannis a ținut o conferință de presă, miercuri seară, la Palatul Cotroceni, unde a vorbit despre situația epidemiei de coronavirus la nivelul întregii țări, dar și despre cea a alegerilor parlamentare.

În condițiile în care numărul persoanelor infectate cu noul coronavirus este în creștere, intrarea în normalitate este tot mai dificilă, a spus președintele Iohannis.

„Oricât ne-am dori, situaţia epidemiologică nu ne permite întoarcerea la normalitatea pe care am avut-o înainte de izbucnirea pandemiei. Şi cu cât creşte numărul de bolnavi şi de decese cauzate de infectarea cu coronavirus, cu atât ne îndepărtăm şi mai mult de acest moment”, a spus Klaus Iohannis.

„Nu putem să continuăm fără un Parlament cu puteri depline”

Întrebat dacă alegerile parlamentare vor fi amânate pentru primăvara anului 2021, Iohannis a spus că acestea nu pot România nu poate rămâne fără un Parlament până la primăvară

„O democrație nu funcționează fără alegeri. Este clar că dacă numărul de cazuri crește, campania electorală se va desfășura în condiții mai speciale decât la alegerile locale, însă alegerile trebuie să aibă loc. Nu putem să continuăm fără un Parlament cu puteri depline. Acest Parlament expiră pe 20 decembrie, asta este, așa scrie în Constituție.

După care, chiar dacă ar rămâne, nu mai are puteri depline, nu mai poate să dea legi organice. Cu cât am putea să amânăm alegerile? Cosntituția ne spune maximul 3 luni. Nu cred că cineva își imaginează că situația va fi net mai bună în iarnă – primăvară, față de 6 decembrie”, a declarat Klaus Iohannis.

Întrebat dacă organizarea alegerilor locale, ce au avut loc în urmă cu 10 zile, la data de 27 septembrie, ar fi putut avea legătură cu acastă creștere a numărului de cazuri de COVID-19, președintele Klaus Iohannis a explicat:

„Nu cred că are vreo legătură cu alegerile locale. Este însă posibil ca în unele localități să aibă legătură cu petrecerile ce s-au ținut după, ilegal și cu încălcarea normelor. Din păcate au fost astfel de cazuri, oamenii au fost găsiți și au fost amendați, dar probabil unii la aceste petreceri, din entuziasm, au uitat că nu sunt suntem în normalitate, suntem în pandemie, dar nu alegerile și nici procesul electoral au dus la aceste creșteri”, a precizat președintele.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *