Decizia care înfurie medicii de familie. „Suntem deja epuizaţi. Nu avem echipamente”

Decizia ministrului Sănătății, Nelu Tătaru ca persoanele declarate infectate cu noul coronavirus, cele asimptomatice, sau cele fără comorbidități să fie evaluate la domiciliu a revoltat medicii de familie.

Potrivit ministrului Sănătății, acestea vor reprezenta sarcini de serviciu pentru medicii de familie.

În acest context, aceștia susțin că sistemul sanitar actual le provoacă dureri de cap și se simt epuizați.

De asemenea, ei mai susțin că nu pot îndeplini astfel de sarcini, deoarece, nu au mașini dezinfectate și nici echipamente potrivite pentru a se proteja.

Medicii de familie spun că le este imposibil să meargă acasă la bolnavi

„Suntem conştienţi de gravitatea situaţiei şi facem un apel suplimentar către toată populaţia, să respecte nişte reguli care să împiedice extinderea nemăsurată a acestei pandemii, care din păcate va duce la multe victime.

Vreau să precizez foarte clar, că nu putem să mergem la domiciliul lor, pentru că nu avem maşini dezinfectate!

Nu avem costumaţia potrivită pentru a merge la un pacient pozitiv şi nici condiţiile de a ne schimba, ca să nu ne infectăm nici noi şi nici ceilalţi pacienţi. Suntem deja epuizaţi şi nu e vorba numai de noi. Sunt convinsă că anesteziştii, cei de la Terapie Intensivă, infecţioniştii sau pneumologii sunt şi mai epuizaţi”, a spus un medic de familie la Anetna3.

Reacția lui Virgil Guran

În replică, Virgil Guran spune că trebuie examinat exemplul ţărilor care au fost afectate cel mai mult de pandemie, Italia şi Spania.

„Vă spun că trebuie luate măsuri de la minut la minut (…) Trebuie să iei măsuri, dacă nu eşti ferm vei pierde. Şi trebuie să înţeleagă toată lumea. Cine vrea să trimită medici să moară? Dar să ne uităm la Italia, Spania. Sunt foarte mulţi medici care s-au infectat. Ce să facem? E ca la militari, îi trimiţi la război, mai mor unii dintre ei, din păcate”, a spus Guran.

Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a anunţat că pacienţii confirmaţi pozitiv, dar asimtomatici, vor fi evaluaţi la domiciliu şi vor fi monitorizaţi fizic de către medicii de familie.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *