Semnal de alarmă la nivel mondial! Omenirea este amenințată de o nenorocire mai devastatoare ca noul coronavirus. Românii sunt în mare pericol!

Oamenii de știință din întreaga lume trag un semnal de alarmă despre o amenințare la nivel blobal care este mult mai devastatoare decât noul coronavirus.

Potrivit specialiștilor epidemiologi eforturile de a stopa răspândirea noului coronavirus ar putea fi sortite eșecului din cauza altor viruși care devin din ce în ce mai rezistenți.

Bacteriile devin tot mai rezistente la antibiotice

Este vorba despre rezistența tot mai mare a bacteriilor la antibiotice. Acest lucru reprezintă o amenințare mai mare decât Covid-19.

Potrivit CDC (Centers for Disease Control and Prevention), trei milioane de americani contractează anual o infecție bacteriană rezistentă la antibiotice.

Potrivit statisticilor, din totalul persoanelor bolnave, aproximativ 35.000 mor din cauza asta.

Datele globale indică 700.000 de decese pe an și potrivit OMS, în acest ritm, în 2050, aproximativ 10 milioane de oameni vor muri din cauza infecțiilor rezistente la antibiotice.

Boli precum gonoreea, tuberculoza sau salmonela devin din ce în ce mai dificil de tratat.

O cauză extreme de important și care nu trebuie omisă este folosirea pe scară largă a antibioticelor la animale. Boli precum gonoreea, tuberculoza sau salmonela devin din ce în ce mai dificil de tratat.

O mică parte din bacteriile care supraviețuiesc acestor antibiotice evoluează și se reproduc, creând rezistență.

Specialiștii spun că există deja o pandemie

Potrivit Sarah Fortune, profesor de imunologie și boli infecțioase de la Universitatea Harvard, spune:

„Infecțiile bacteriene sunt din ce în ce mai susceptibile de a fi foarte greu de tratat, chiar netratabile. Și infecțiile netratabile sunt rele. Fac foarte multe daune, ajungând chiar la deces”.

Un alt expert, Steffanie Strathdee, profesor de medicină la Universitatea din California, San Diego, consideră că „este deja o pandemie. Este deja o criză globală și se înrăutățește cu Covid-19″.

România este pe primul loc în Europa la consumul de antibiotice

Societatea Română de Microbiologie atrege atenția că, nu toate infecţiile se tratează cu antibiotice. De exemplu, cele mai multe infecții respiratorii sunt provocate de virusuri împotriva cărora antibioticele nu sunt eficiente.

Pentru a limita creșterea rezistenței la antibiotice, Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă:

Folosirea antibioticelor numai la recomandarea medicului;

Urmarea modului de administrare prescris de medic;

Să nu se folosească antibioticele care au rămas neconsumate;

Să nu se ofere antibiotice altcuiva;

Prevenirea posibilelor infecţii cu bacterii, prin spălarea mâinilor, pregătirea mâncării în condiţii de igienă, vaccinare şi evitarea contactului cu persoane infectate.

Acestea sunt singurele arme în lupta cu rezistența la antibiotice.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *