Pelerinajul de Sfântul Dumitru. Ce au decis autoritățile

După episodul tensionat care s-a petrecut la Mitropolia Iași, unde au vut loc proteste împotriva măsurilor luate de autorități cu ocazia pelerinajului de sărbătoarea Sfintei Cuvioase Parascheva, credincioșii se pregătesc pentru o nouă sărbătoare religioasă, cea de ziua Sfântului Dumitru.

De obicei, în această zi mii de credincioși vin să se închine la moaștele Sfântului Dumitru.

Pelerinajul este interzis de ziua Sfântului Dimitrie Cel Nou, ocrotitorul Bucureștiului

Despre acest eveniment, Raed Arafat, șeful DSU a afirmat, vineri seară, la Digi 24, că este o situație foarte serioasă, ținându-se cont că în București s-a ajuns la aproape 3 la mie rata de infectare cu noul coronavirus.

„Ne confruntăm cu o situaţie foarte serioasă. În acelaşi timp ne confruntăm cu o rezistenţă foarte mare şi cu o presiune foarte mare asupra tuturor celor care încearcă să implementeze aceste reguli. Deci, fără discuţie, când avem reguli, trebuie să fie respectate! Eu ştiu că vor rămâne la fel condiţiile, nu se vor schimba, adică participă cei care sunt din Bucureşti, bineînţeles rămâne partea de pelerinaj care este interzisă mai ales în Bucureşti!

Azi-mâine-poimâine o să ajungem la 3 la mie şi trebuie să fim atenţi la ce se întâmplă.

Ieri am văzut imaginile din Centrul Vechi, am ajuns la o iresponsabilitate care depăşeşte orice limită de înţelegere. Ieri erau imagini de acolo unde tineri, persoane, dansau în faţa unui restaurant în Centrul Vechi. S-au luat măsuri împotriva restaurantului. Nu numai amenda, s-au luat măsuri mai serioase, după ce au fost sesizaţi. Vă spun din nou, avem nevoie de acest parteneriat cu fiecare, că vorbim despre pelerinaj, că vorbim despre diferite tipuri de manifestări de activităţi, dacă oamenii nu înţeleg de ce sunt făcute aceste măsuri, înseamnă că avem o problemă foarte mare de implementare a lor.

Nici să ne trezim că Jandarmeria merge cu bastonul după oameni pe aceste teme, nu cred că este dorit să fie văzut şi se încearcă să fie un dialog între toată lumea, să se respecte regulile.

Nimeni nu vrea să ajungem la alte acţiuni. Alte ţări au ajuns la alt nivel de confruntare. Aici, totuşi nu s-a ajuns şi mă bucur că nu s-a ajuns”, a declarat Raed Arafat.

Regulile sunt obligatorii în București

Întrebat ce se va întâmpla cu acest pelerinaj, dacă rata de infectare va trece de trei la mie, în Bucureşti, Arafat a declarat că toate regulile devin obligatorii.

„Dacă trecem de 3 la mie şi devine masca obligatorie şi devin toate regulile obligatorii, normal că trebuie să avem grijă cu orice tip de manifestare publică, pentru că suntem la o fază avansată de răspândire a virusului şi oricum suntem în fază avansată. Acea diferenţă de 0,8% cât este, nu cred că asta stabileşte diferenţa între o situaţie acceptabilă şi o situaţie neacceptabilă”, a declarat Arafat.

Secretarul de stat a mai decomandat o participare limitată la pelerinajul de Sfântul Dumitru.

„Ca medic, recomandarea mea ar fi să fie limitată la aspectele de bază, fără participare în număr mare a publicului. Adică publicul să fie cât mai puţin posibil, să se desfăşoare acţiunea, dar cu o limită majoră asupra participării publicului, să nu avem mii de oameni acolo, să nu putem să controlăm modul în care participă. Ca medic, vă spun, trebuie redus contactul şi numărul oamenilor la maxim”, a mai precizat Arafat.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *