Klaus Iohannis și Ludovic Orban anunță ultimele măsuri. De luni intră în vigoare

Președintele României – Klaus Iohannis a participat, joi, la ședința de Guvern în care s-au stabilit noi măsuri în combaterea pandemiei.

 Iohannis a anunțat că școlile vor trece toate în online, angajații și din public și din privat vor trece la telemuncă, magazinele trebuie să fie închise seara cel târziu la ora 21.00, circulația pe timpul nopții trebuie restricționată, portul măștii obligatoriu peste tot în țară.

Klaus Iohannis a prezidat ședința de Guvern și a anunțat un fel de lockdown în România. „Mulțumesc pentru invitație. Mă bucur să vă revăd pe toți aici.

Această bucurie este umbrită de evoluția pandemiei de la noi și cred că suntem pe bună dreptate cu toții îngrijorați. Am avut azi aproape 10 mii de cazuri noi și mulți, prea mulți care au decedat și trebuie să fim foarte realiști. Sunt necesare măsuri ferme, măsuri mai ferme pentru a controla extinderea pandemiei.

Măsurile de până acum nu mai sunt suficiente. Sunt necesare măsuri în plan național, precum școlile să treacă toate în online, angajații și din public și din privat să treacă la telemuncă peste tot unde este posibil, magazinele trebuie să fie închise seara cel târziu la ora 21.00, circulația pe timpul nopții trebuie restricționată, petrecerile interzise, târgurile și piețele trebuie închise, portul măștii obligatoriu peste tot în țară.

Iar firmele și autoritățile trebuie obligatoriu să-și decaleze programul de funcționare astfel încât și transportul public să circule cu încărcătură mult mai mică. Noi dorim să controlăm extinderea pandemiei, dar să dăm șanse medicilor să trateze cazurile grave în spitale.

Ne dorim să continue activitățile economice, nu dorim să închidem economia. Vrem măsuri prin care oamenii sunt protejați și economia funcționează în continuare. Și vrem ca românii să continue viața în condiții cât mai aproape de normal.

Începe campania electorală. Va fi o campanie în condiții foarte stricte și urmează votul. Vă invit să vă implicați total pentru a garanta organizarea în cele mai bune condiții a alegerilor și în condiții de siguranță sanitară.

Este posibil, am dovedit-o la alegerile locale. Există multe discuții despre oportunitatea alegerilor în pandemie. Vă spun foarte clar: democrația nu poate fi pusă în paranteză, democrația trebuie garantată și democrația se garantează prin alegeri libere și națiunile puternice țin la alegeri democratice chiar și în condiții de criză.

Ce exemplu mai bun decât alegerile din SUA. Acolo să ne uităm, la democrațiile consolidate, cu tradiții vechi, când vrem să vedem cum se gestionează alegerile în timp de criză. În SUA au fost alegeri în condiții de 100 de mii de cazuri pe zi și a fost o prezență record. Așa fac națiunile puternice și națiunea română este o națiune puternică și vom trece împreună prin această criză”, a fost mesajul lui Klaus Iohannis la începutul ședinței de Guvern.

Premierul Ludovic Orban a anunțat că măsurile vor fi impuse începând de luni.

„Măsurile prezentate de domnul președinte trebuie transpuse în Hotărâre de Guvern privind starea de alertă. Solicit să fie pregătite propunerile de modificare care trebuie să treacă prin CNSU și să fie adoptate de Guvern.

Aplicabilitatea acestor decizii va fi de luni. E bine ca să fie cunoscute înainte de a intra în vigoare. Solicit tuturor conducătorilor de instituții fermitate și mobilizare maximă în aplicarea acestora. Îi mulțumesc mult domnului președinte și pentru poziția privind alegerile.

Suntem pregătiți pentru organizarea campaniei și ziua votului astfel încât riscul să fie egal cu zero. Celor care bat toba pentru amânarea alegerilor le aduc aminte că duminică au fost alegeri în România pentru președintele Republicii Moldova”, a declarat premierul Ludovic Orban.

„Înseamnă că pe timpul nopții va fi permisă deplasarea la muncă, din motive medicale, deci practic numai acele deplasări necesare. Magazinele vor fi închise.

Foarte multe cazuri apar la petreceri private care se organizează în spații private, de exemplu în Centrul Vechi, în Herăstrău. Se fac petreceri, inclusiv întâlniri.

Eu am văzut 15, 20 de tineri fără mască, fără distanță. Ce nu înțeleg tinerii… Pot duce boala acasă, la părinți, la bunici și le poate afecta sănătatea. De la 22.00, 23.00, până la 5.00, 6.00 dimineața. Farmaciile le lași deschise.

Va fi o declarație pe proprie răspundere. E posibil să se accepte pe format online, să arăți telefonul, să nu fie pe hârtie. Amenzile vor fi pentru nerespectarea regulilor. Dacă ești oprit de poliție și nu te încadrezi în situațiile prevăzute vei fi amendat”, a spus Ludovic Orban.

„E un fel de carantină. Sunt restricții de circulație pe timpul nopții. Este o măsură aplicată și-n altă țară. Această măsură există în Franța, în Spania…

A dat ceva rezultate. Pe timpul nopții se organizează petreceri, unde nu se prea respectă regulile.

Dacă ne uităm la ritmul din ultima săptămână suntem efectiv obligați să luăm aceste măsuri. Este cert că la cum evoluează erau absolut necesare aceste măsuri.

Nu poți obliga niște oameni nu să invite alți oameni la casa lui de ziua lui de naștere. O să vedem cum facem”, a mai spus Ludovic Orban.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *