Rareș Bogdan se dă cu Diaspora. „Ministerul Muncii din România trebuie să fie cu ochii pe angajatori”

Europarlamentarul liberal Rareș Bogdan susține că o parte din vină pentru că unii români nu sunt mulțumiți de condițiile de muncă din străinătate o au și intermediarii.

Nu puține au fost cazurile în care românii care au plecat la muncă în unele țări ale Uniunii Europene au găsit condiții de muncă foarte grele, altele decât le-au fost promise sau au fost plătiți cu mult mai puțin decât le-au promis firmele intermediare.

RAREȘ BOGDAN DĂ VINA PE INTERMEDIARI

Despre această situație, Rareș Bogdan a postat un mesaj pe pagina sa de socializare.

„Orice cetăţean român care a făcut performanţă în Spania, Italia, Germania, Franţa, Marea Britanie (principalele ţări care au absorbit forţă de muncă din România), lucrând în domeniul Horeca (restaurante şi hoteluri), şantiere, agricultură şi multe alte servicii vor fi extrem de bun în România. Toţi aceştia în România ar face performanţă.

Cei care au lucrat pe şantierele din Grecia, Italia, Spania, la construcţia de autostrăzi, în România ar face super performanţă. E o problemă de a înţelege, pe de o parte pe fraţii noştri din  Diaspora, când vor să-şi ceară drepturile.

Azi, un meşter, un vopsitor, macaragiu nu câştigă cu nimic mai puţini bani în Franţa, Italia, Germania sau Grecia decât câştigă în România.

Orice firmă mare de construcţii din Româna plăteşte bun macaragiu, inginer, un diriginte de şantier cu aceeaşi bani pe care îi primeşte în Europa. Totul este bazat pe încredere şi seriozitate“, a declarat Rareş Bogdan.

ROMÂNII AU PLECAT PE NIŞTE PROMISIUNI

„Îmi amintesc, cu durere, de un moment trist al anului acesta, momentul sparanghelul, în când, în plină pandemie, fraţii noştri au plecat, nu de bine, ci din dorinţa de ea avea un ban mai bun, pentru copiii lor.

Oamenii au plecat pe nişte promisiuni. În cazul a peste 70 la sută, promisiunile nu au fost respectate. Banii pe biletele de avion au fost mai mulţi, li s-au luat bani din salarii, veniturile s-au dovedit a fi mincinoase, în cazul multor angajatori sau în cazul celor care au aranjate aceste angajări. Ministerul Muncii din România trebuie să fie cu ochii pe angajatori.

Nu neapărat pe angajatorii europeni. În Parlamentul European, primim multe petiţii cu privire la situaţia românilor din diverse zone ale Europei, unde angajatorii s-au comportat mizerabil cu aceştia.

O parte a fost vina intermediarilor. Sunt firme de recrutare care lucrează cu firme din Germania sau Italia, care recrutează forţa de muncă din România. În cazul sparanghelului au fost 28 de astfel de firme.

Nu ştiu câte au fost sancţionate. Una au oferit oamenilor şi altceva au găsit“, a scris  Rareş Bogdan pe Facebook.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *