Cum vrea UDMR să intre în Parlament. Deputatul Sereș Deneș, declarații șocante

Situația dezastruoasă din mai multe zone ale țării, unde rata infectărilor, raportate la 1.000 de locuitori a fost mai mare de 5, a determinat luarea unor măsuri mai severe în scopul de a limita răspândirea noului coronavirus.

Desigur, în mai multe județe s-a luat măsura carantinării pentru o perioadă de 14 zile, dar care poate fi prelungită, funcție de evoluția pandemiei de coronavirus.

„Am identificat, de exemplu, în Sălaj, că pragul ridicat se datorează în special câtorva localităţi, unde s-a depăşit un indice de peste 6 la mie şi am solicitat prefectului şi directorului Direcţiei de Sănătate Publică să ia măsura dispunerii carantinei în acele localităţi”, a declarat Ludovic Orban.

Astfel, carantina a fost impusă de autorități în data de 5 noiembrie în localitățile: Zalău, Cehu Silvaniei, Jibou, Mirșid, Nușfalău, Someș-Odorhei, Hereclean și Sălățig.

„TREBUIA FĂCUT CEVA”

Despre această situație, deputatul UDMR, Seres Deneș, a afirmat că era necesar să se impună asemenea măsuri.
„Având în vedere nivelul ridicat de îmbolnăvire se impunea luarea unor măsuri. Eu cred că dacă se vor lua măsuri mai drastice, cel puțin pe o perioadă determinată, eventual putem frâna pandemia și de aceea s-au luat aceste măsuri, cu care eu, în principiu, sunt de acord.

Sigur că sălăjenii sunt oameni disciplinați și vor respecta cu strictețe, cum au respectat și în primăvară, starea de urgență. Deci, toată lumea se acomodează la situația nou creată în ideea de a putea frâna răspândirea pandemiei.

Oricum, trebuia făcut ceva, pentru că este destul de ridicat, procentual, nivelul îmbolnăvirilor. În general, lumea a respectat și până acum regula purtării măștilor de protectie, reuniunile, exceptând cele permise, nu prea s-au făcut. Însă, cu toate acestea, pandemia își face jocul.

Trebuie luate niște măsuri mai stricte. Eu astăzi am ieșit, pentru că trebuia să mă duc la biro și să știți că pe sălăjeni abia îi mai vezi pe stradă.

Toată lumea este disciplinată si respectă regulile. Lumea s-a mai dus pe la prăvălii, s-a mai dus pe la mall, prin Zalău, la biserici, la înmormântări…chestiuni  moral obligatorii și normale. Și chiar evenimente familiale nu prea s-au organizat.

Eu cred că, cu luarea aceste măsuri, ar trebui să vedem dacă o să scadă în două săptămâni nivelul acesta. Și noi suntem îngrijorați, pentru că lumea a respectat ce i s-a cerut (și până acum – n.r.). La început a mers bine, în primăvară am fost fruntași pe țară – așa de redus a fost nivelul – și uite, acum, a izbucnit neașteptat de repede și de puternic”, a spus deputatul.

ALIANȚĂ ELECTORALĂ UDMR-AMT

Recent, UDMR şi Alianţa Maghiară din Transilvania (AMT) au convenit asupra reprezentării coordonate a problemelor comunităţii maghiare din Transilvania la nivel naţional şi asupra cooperării la alegerile parlamentare. Acordul a fost semnat, din partea UDMR, de preşedintele Hunor Kelemen, iar din partea AMT de Janos Mezei, copreşedintele Alianţei.

Potrivit acordului de cooperare, UDMR şi AMT vor candida împreună la alegerile parlamentare din data de 6 decembrie. UDMR va oferi AMT două locuri eligibile pe lista candidaţilor pentru Camera Deputaţilor.

Acest lucru a fost confirmat și de deputatul UDMR, Sereș Deneș, care a lămurit unele lucruri în privința acestui acord.

„Practic este un acord de colaborare la alegerile parlamentare. Am aceptat ca doi candidați ai AMT să fie incluși pe lista UDMR, în județul Mureș și în județul Harghita. Trebuiau incluși acolo unde sunt mai multe locuri și unde sunt mai multe posibilități de intrare.

Două locuri au fost acordate și eu zic că în județul Mureș ar exista certitudinea intrării, iar în Harghita depinde de participarea populației de acolo.

Eu sper că este un gest și din partea noastră. Această colaborare ar trebui  să fie acceptată de două ori, pentru că, vrând-nevrând, noi suntem cei mai mari. E o colaborare, nu trebui fragmentată populația, care a trebui să meargă în aceeași directie.

Sigur, și ei ar trebui să înțeleagă această chestiune. Dacă noi am fi la 15%, am suporta vreo două-trei partide concurente, dar suntem la 6,5%. În aceste condiții este greu de crezut că 5% poate atinge mai mult de o singură formațiune.

Acum, ei s-au angajat că sunt pe listele UDMR pentru alegeri și să vedem în ce măsură reușesc să determine acel electorat al lor, care nu este foarte numeros, dar este. Cei doi s-au reprezentanți (actuali ai PCM – n.r.) s-au comportat destul de bine în mandatul trecut , s-au integrat în grupul parlamentar UDMR, și sperăm ca pe viitor să fie tot la fel”, a mai spus Seres Deneș

„UDMR ÎȘI VA CONTINUA DRUMUL CONFORM PROGRAMULUI”

Din punct de vedere al colaborării și a reprezentării pe plan extern, UDMR consideră că lucrurile nu trebuie amestecate.

Noi am demarat destul de multe inițiative în domeniul educației. Dar toate inițiativele trebuie să treacă prin Grupul Parlamentar, care are reguli stricte.

Ce acceptă grupul să se depună ca inițiative bine, ce nu, nu. Totul e pentru folosul comunității. Dacă sunt inițiative bune, nimeni nu e tâmpit să nu accepte. Dacă grupul nostru va accepta niște idei sau inițiative din partea lor și se crede că sunt benefice, sigur că da. Asta dacă ne vor convinge. Dacă nu, nu.

În ceea ce privește colaborarea cu ei, în acest domeniu e mai greoi. Noi încercăm să colaborăm pe plan intern în ceea ce privește programele, proiectele de legi  pentru comunitățile noastre. În rest nu cred că vom lucra cu ei.

Va fi ca și până acuma… UDMR își va continua drumul conform programului său. Desigur, în anumite privințe putem să și colaborăm, dacă sunt inițiative acceptabile sau benefice comunității noastre.

Interesul lor este ca să fie și ei în Parlament ca reprezentanți, dar pentru asta trebuie să depună și ei niște eforturi”, a conchis deputatul UDMR, Seres Deneș.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *