Maia Sandu este noul președinte al Republicii Moldova. Care este reacția lui Igor Dodon

Maia Sandu, liderul formaţiunii proeuropene Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS), este pe primul loc în scrutinul prezidenţial din Republica Moldova, conform rezultatelor anunţate de Comisia Electorală Centrală de la Chişinău.

Până la ora 21.00, în diaspora a fost înregistrat un record absolut de peste 250 de mii de voturi. Per general, la acea oră au votat peste 1,636 milioane de alegători.

Maia Sandu a obţinut 57,42% din voturi, iar preşedintele în funcţie, Igor Dodon, un politician prorus, 42,58%, potrivit datelor anunţate de Comisia Electorală Centrală după procesarea a peste 99,11% din buletinele de vot.

În Diaspora lucrurile stau astfel – După numărarea a 91,35 la sută din voturi Maia Sandu – 92,80%, iar Igor Dodon – 7,20%.

Prezenţa la urne în turul doi al scrutinului prezidenţial din Republica Moldova a fost de 52,74%, respectiv 1,64 milioane de alegători.

„Cea mai frumoasă echipă politică pe care a avut-o Republica Moldova. Avem foarte mult de muncit pentru a pune în practică ceea ce am promis.

O să construim pas cu pas țara pe care am promis-o. Prima sarcină este să unim societatea pentru lucrurile comune, pe cei care au votat astăzi și pe cei care nu au ieșit la vot. Din păcate instituțiile statului nu s-au ridicat la nivelul așteptărilor acestor alegeri.

CEC a închis ochii la ilegalitățile comise. În plus nu a dat suficiente buletine de vot la secțiile unde era prezent un număr mare de votanți.

De asemenea Poliția și Procuratura a închis ochii la frauda masivă. Cu toate acestea prezența la vot a fost mare. Le vom arăta că corupția trebuie să fie extirpată”, a declarat Maia Sandu, duminică seară, la sediul Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS).

Ce a declarat Dodon

 „Atunci când am pornit în acest scrutin electoral, la fel ca şi în anul 2016, noi suntem gata de orice scenariu, şi să învingem, şi să nu învingem, cred că la fel cum e gata şi oponentul meu, dar noi toţi trebuie să dăm dovadă de responsabilitate.

Gata! Alegerile s-au finalizat. A fost multă ură, chiar aş spune, a fost multă luptă la limită, s-au trecut şi liniile roşii, dar gata alegerile s-au finalizat. Eu chem toată lumea la calm, la linişte.

Noi avem nevoie de pace în Republica Moldova. Nouă nu ne trebuie destabilizare, la nimeni.

Începând cu ziua de mâine, în afară de faptul cine va obţine cel mai mare număr de voturi în această campanie prezidenţială, contează foarte mult ce se va întâmpla în Republica Moldova, ce facem în Parlament, cum aprobăm bugetul pentru anul 2021, cum aprobăm politica fiscală şi eu, în calitate de lider al celui mai mare partid din Republica Moldova, cu cea mai mare prezenţă în Parlamentul Republicii Moldova, mă refer la socialişti, şi ca politician responsabil, vreau să vă spun că cu toţii trebuie să ne concentrăm asupra acestor aşteptări ale oamenilor.

Prea tare s-a divizat societatea în aceste o lună jumătate-două de campanie electorală. Eu vă îndemn pe toţi la calm, linişte, pace. Începând cu ziua de mâine începe o nouă etapă în dezvoltarea Republicii Moldova.

Eu sunt gata să trag linie, sunt gata să fiu în dialog cu toţi, absolut cu toţi din Parlament care sunt partide responsabile pentru a lua decizia cum ne mişcăm mai departe”, a afirmat Dodon.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *