Ceremonie specială de Ziua Națională a României. Program în condiții de pandemie

Într-un an atipic, nici Ziua Națională nu face excepție. De 1 decembrie, armata română pregătește o ceremonie restrânsă şi fără public, la Arcul de Triumf.

În 2020 nu vor defila nici militarii, nici aparatele de luptă. Mai mult decât atât, din pricina restricțiilor sanitare, publicul nu poate să participe la eveniment.

 Cel mult 150 de militari vor participa la parada de 1 Decembrie

Chiar dacă la Arcul de Triumf vor fi cel mult 150 de militari, armata a făcut luni o repetiție generală astfel încât ceremonia să fie fară cusur. Cu excepția unui detașament restrâns al Regimentului 30 Garda Mihai Viteazu și a fanfarei militare, Ziua Națională nu va fi marcată ca până acum.

Și pentru că trăim vremuri tulburi, anul acesta va fi doar o ceremonie militară la care publicul nu va avea acces. Și puținii invitați, chemați să asiste la festivități, în special personal medical și diplomatic, nu vor urmări momentul dintr-o tribună oficială, ci în imediata vecinătate a Arcului de Triumf, cu obligația de a respecta distanța de siguranță.

 Cine va participa la ceremonia de Ziua Naţională a României de la Arcul de Triumf

Evenimentul va începe la ora 11 și va dura mai puțin de o jumătate de oră, timp în care circulația rutieră în zona Arcului de Triumf va fi interzisa. La ceremonie vor participa preşedintele Klaus Iohannis, premierul Ludovic Orban şi preşedintele interimar al Senatului, Robert Cazanciuc

Ceremonii similare vor fi organizate și în tara, în special la Alba Iulia. Orașul Unirii este în carantină până la miezul nopții. Cei de la DSP nu au cerut o prelungire a acestei măsuri.

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a anunţat că va participa, la Buzău, la sărbătorirea Zilei Naţionale a României din Parcul Crâng, tot în jurul orei 11:00, iar reprezentanţii USR PLUS vor depune coroane de flori la Mormântul Ostaşului Necunoscut.

De asemenea, la Palatul Cotroceni, de la ora 18:00,vor fi decorate personalităţi civile din domeniul medical care au contribuit la gestionarea epidemiei de COVID-19, cu prilejul Zilei Naţionale a României.

Restricții de Ziua Națională

Restricționarea ceremoniilor a fost decisă în urma unei propuneri din 12 noiembrie a Comitetului Național pentru Situații de Urgență.

„Se propune aprobarea organizării ceremoniilor oficiale dedicate Zilei Naționale a României în piața Arcului de Triumf din municipiul București, cu participarea a cel mult 400 de persoane, precum și în municipiile reședință de județ, cu participarea a cel mult 100 de persoane, fără participarea publicului”, propunea CNSU, propunere însușită de către autorități.

Astfel, pentru prima dată în 20 de ani, 1 Decembrie va putea fi celebrat doar de către autorități, fără participarea românilor de rând.

Totodată, CNSU a impus un set de restricții și participanților la ceremonia de la Arcul de Triumf care urmează să se desfășoară într-un spațiu delimitat strict, în care cei care intră vor trebuie să poarte mască și să-și dezinfecteze mâinile la intrarea în perimetru.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *