Lovitură dură pentru evazioniști. ANAF va avea acces la toate conturile românilor

Imagine cu sediul Agentiei Nationale de Admministrare Fiscala, in Bucuresti, joi, 5 martie 2015. VICTOR CIUPULIGA / MEDIAFAX FOTO

Începând din data de 11 ianuarie 2021, Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) va începe operaţionalizarea Registrului Fiscal Electronic pentru conturi bancare şi conturi de plăţi identificate prin IBAN.

Potrivit unei ordonanţe emise în vara anului trecut și care se va pune în aplicare de la data amintită, băncile trebuie să trimită la Agenția Națională de Administrare Fiscală toate datele despre conturile deschise de persoanele fizice sau juridice, potrivit unei ordonanțe de urgență care transpune în legislația națională o directivă europeană.

Noile prevederi au fost create pentru a ajuta lupta împotriva spălării banilor și a finanțării terorismului. Şi până acum Fiscul primea date de la bănci despre conturile unor persoane, însă de mâine va avea acces la absolut toate, inclusiv la acelea ale oamenilor asupra cărora nu există nicio suspiciune de evaziune fiscală.

Va deveni operațional un registru fiscal electronic cu conturi bancare și conturi de plăți de identificare prin IBAN. Astfel, ANAF va putea să înceapă o supraveghere a circuitului banilor în România și să identifice tentativele de spălare a banilor.

Economistul Adrian Bența,  membru al Camerei Consultanților Fiscali a spus că cei care fac evaziune fiscală vor ține banii la saltea și nu îi vor mai depune în bănci

„Toate conturile bancare sunt în sfera raportării. Acum, ce se întâmplă, unele lucruri nu le înțelegem noi! Sunt foarte multe persoane care, sub aspectul unor persoane calme, blajine, au participat la campanii neplăcute. Nu e o decizie românească!

Din punctul de vedere al cetățeanului de rând nu se întâmplă absolut nimic! Doar că acele informații pe care le știam doar eu și familia mea, acum le știe “tot ANAF-ul”, adică le știe o instituție a statului, pentru că se face un registru special. Practic, o instituție a statului cunoște datele noastre personale, dar numai în situație de evaziune fiscală sau inspecție fiscală, ci cu orice ocazie”, a completat el.  

„Acei oameni care fac fapte rele, evaziune fiscală… cred că vor trece la ținutul banilor la saltea, dar cetățeanul de rând, omul cinstit, omul care respectă legea nu trebuie să se teamă de nimic”, a conchis Adrian Bența.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *