Primele declarații ale președintelui Klaus Iohannis din anul 2021. „Este esențial să punem capăt epidemiei”

Klaus Iohannis a vorbit pentru prima dată, în public, într-o conferință de presă, în acest an, la Palatul Cotroceni.

Președintele a anunțat că acest an este unul important pentru viitorul României și a anunțat că el și Guvernul Florin Cîțu au două obiective cruciale.

„TREBUIE SĂ STOPĂM PANDEMIA”

„Ne aflăm la începutul unui an extrem de important pentru viitoarea dezvoltare a României. Avem două direcții majore: trebuie să stopăm pandemia, iar asta ține de reușita campaniei de vaccinare, iar pe de altă parte trebuie să repornim în forță toate sectoarele economice și să facem reforme.

Succesul vaccinării va genera capacitatea de a relua activitățile economice și sociale grav afectate. Viziunea mea și a Guvernului este accesul la fondurile europene și un buget centrat pe investiții și sprijinirea mediului de afaceri, cu care vom crea premisele unei creșteri economice sustenabie”, a afirmat președintele.

VACCINAREA ÎN MASĂ, SINGURA SOLUȚIE

Președintele Klaus Iohannis a vorbit despre campania de vaccinare și ceea ce trebuie făcut pentru repornirea economiei.

„Reformele nu pot să mai aștepte. 2021 este anul în care trebuie puse bazele unei însănătoțiri a economiei. Este esențal să punem capăt epidemiei. 2021 ne oferă motive reale de speranță. Vaccinurile reprezintă încununarea eforturilor oamenilor de știință.

Vaccinarea în masă reprezintă singura soluție pentru a ne întoarce la normalitate. De succesul campaniei de vaccinare reprezintă relansarea economică a României.

Este esențial ca această campanie de vaccinare să reușească, astfel încât să obținem imunizarea la nivel național. Le solicit tutorr să dea dovadă de implicare. Măsurile de protecție și vigilența rămân imperative. Suntem departe de o incidență a cazurilor care să ne permită o relaxare”, a spus Klaus Iohannis.

EDUCAȚIA ȘI SĂNĂTATEA AU NEVOIE DE REFORME

„E nevoie de resetarea statului, punând în centru accesul cetățeanului la servicii publice. Așadar, digitalizare și debirocratizare pe toate palierele. Nu mai pot fi tolerate ineficiența și incompetența pe bani publici.”, a spus Klaus Iohannis.

De asemenea, preşedintele Klaus Iohannis a taxat-o pe Monica Anisie, fostul ministru al Educaţiei, pentru modul în care au fost schimbaţi directorii de şcoli la începutul anului 2021.

„Am urmărit schimbările directorilor. Este o acțiune care nu a fost pregătită din timp. Au știut ca la multe școli mandatele se termină în data de 9 (…). Cred că vom putea discuta de România Educată după pandemie și să organizăm concursuri ca la carte.

Ceea ce a fost acum a fost de azi pe mâine, la repezeală. Bănuiesc că prin vară vom avea primul val de concursri pentru aceste funcții. Atunci chiar voi urmări cum se respectă principiul meritpcrației”, a declarat Klaus Iohannis.

“Vom putea vorbi despre o Românie normală abia după ce terminăm cu pandemia. Revenim la normalitate, organizăm concursuri cum scrie la carte şi atunci toate lucrurile vor intra în normalitate. Ce s-a făcut acum a fost de azi pe mâine, la repezeală, s-au prelungit mandate, sau s-au dat mandate unor persoane noi pentru câteva luni. Undeva prin vară vom avea primul val de concursuri pentru aceste funcţii de conducere şi atunci chiar voi urmări cu foarte mare atenţie cum se respectă principiul meritocraţiei în aceste chestiuni”, a declarat preşedintele Klaus Iohannis.

„FĂRĂ PENALI ÎN FUNCȚII DE CONDUCERE”

Klaus Iohannis susține că fostul ministru Costel Alexe nu are ce căuta în funcția de președinte al CJ Iași, dacă va fi cercetat penal de către DNA.

„Sincer, eu cred că această discuție trebuia să aibă loc de mult și să fie mult mai scurte. Eu am spus de multe ori că penalii nu au ce căuta în funcții publice.

Dacă domnul Alexe va fi cercetat penal m-aș aștepta cel puțin să se autosuspende din aceste funcții.

Se poate, teoretic, ca partidul să îi retragă sprijinul politic, dar asta este o decizie de partid în care nu m-aș băga.”, a spus Klaus Iohannis.

PREȘEDINTELE IOHANNIS SE VA VACCINA PUBLIC

Președintele Klaus Iohannis mai spus că își va face vaccinul anti-coronavirus în debutul etapei a doua de imunizare.

Intrebat daca prin decizia de a nu se vaccina de la inceputul campaniei de imunizare, a sporit neincrederea populatiei in vaccin, seful statului a raspuns: „Nu, nu cred ca s-a produs nicio neincredere. Dimpotriva, decizia a fost sa fie vaccinat in primul rand personalul medical. Acest lucru se intampla.

Nu am dorit nici eu nici premierul sa ne bagam in fata. Ar fi fost probabil mesajul gresit. Dar vineri, 15 ianuarie, incepe a doua etapa de vaccinare in care este prevazuta vaccinarea de exemplu a personalului di invatamant,a persoanelor peste 65 de ani, a persoanelor cu comorbiditati, cu boli cronice, a personalului esential de exemplu Cotroceni, Guvern. Si pentru a marca debutul eu ma voi vaccina public vineri pe 15 ianuarie, a afirmat președintele Klaus Iohannis.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *