Sondajul IRES despre societatea românească. În ce instituții au românii mai multă încredere

Ultimul sondaj IRES arată că românii au cea mai mare încredere în Biserică – foarte multă 32%, multă 32%.

Pe al doilea loc este primarul din localitate, cu 28% foarte multă încredere, 33% multă încredere. Pe al treilea loc este Uniunea Europeană cu 12% foarte multă încredere, 31% multă încredere.

1. -imagine fara descriere- (sondaj-institutii_11466600.png)

Pe ultimele patru locuri sunt, în ordine: Administrația Prezidențială, Guvernul României, Parlament, partidele politice.

„Lipsa încrederii se manifestă în lipsa de coeziune a societății, în lipsa promovării interesului public, în nivelul scăzut al producerii de bunuri comune, ceea ce afectează potențialul de dezvoltare al societății în sens negativ.

Pandemia nu a generat o schimbare majoră, iar dezinteresul pentru binele colectiv este vizibilă, dacă avem în vedere refuzul multor români în a respecta regulile de protejare și auto-protejare împotriva virusului Covid-19 (refuzul purtării măștii în spațiile închise și zonele aglomerate, refuzul păstrării distanței fizice sigure etc.)”, arată autorii studiului.

Sondajul a fost realizat pe un eșantion de 1030 de respondenți, în perioada 7-8 ianuarie 2021, eroarea fiind de plus- minus 3,1%.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *