Trupe înarmate ale Gărzii Naţionale, prezente la investirea lui Joe Biden. Decizie fără precedent după alerta FBI

Doi oficiali americani au afirmat, că la investirea lui Joe Biden ca președinte al Statelor Unite, vor fi prezente trupe înarmate pentru asigurarea securității ceremoniei.

Potrivit surselor, care au solicitat să rămână în anonimat, unii dintre cei 10.000 de militari ai Gărzii Naţionale americane, care se îndreaptă spre Washington (Districtul Columbia) vor fi înarmaţi.

MILITARI ÎNARMAȚI LA CEREMONIE

Decizia secretarului american al Forţelor terestre, Ryan McCarthy, intervine în timp ce FBI a alertat cu privire la posibile proteste armate care ar putea avea loc la Washington, înaintea ceremoniei de învestire preconizată pentru 20 ianuarie.

Unul dintre cei doi oficiali americani a specificat că aceste trupe nu vor fi în prima linie de apărare, ci vor susţine forţele poliţiei.

PROMISIUNEA CUTREMURĂTOARE A SUSȚINĂTORILOR LUI DONALD TRUMP

Experţi în domeniul securităţii au confirmat că există mesaje ale radicalilor, susţinători ai preşedintelui în exerciţiu Donald Trump, în care se spune că vor veni să defileze cu arme şi ameninţă că vor recurge la violenţe la Washington şi în alte oraşe din SUA.
Garda Naţională a fost autorizată să mobilizeze până la 15.000 de militari la Washington înainte de învestirea la 20 ianuarie a lui Joe Biden la preşedinţia SUA, în contextul în care susţinătorii cei mai radicali ai preşedintelui Trump refuză în continuare să recunoască înfrângerea sa în alegerile din noiembrie.

Turiştilor le este interzis să viziteze Monumentul lui Washington până în 24 ianuarie.

Tragedie la Washington

În timpul manifestărilor din data de 6 ianuarie, când susținători ai lui Donald Trump au atacat şi au ocupat pentru scurt timp clădirea de pe Capitoliu, sediul Congresului american, au murit 5 persoane.

Garda Naţională, neînarmată, a fost atunci mobilizată la Washington, dar ea a intervenit prea târziu pentru a sprijini poliţia Congresului.

Şeful biroului Gărzii Naţionale, generalul Daniel Hokanson, a declarat presei luni că aşteaptă aproximativ 10.000 de soldaţi la Washington până sâmbătă pentru a ajuta la asigurarea securităţii, logisticii şi comunicaţiilor.
„Autorizarea dată Gărzii Naţionale de a purta arme şi de a proceda la arestări ar fi o “ultimă soluţie” dacă situaţia de securitate ar scăpa de sub control, a mai spus  generalul Daniel Hokanson.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *