Un proces care nu trebuia să existe. Șentință după mai bine de 10 ani de dispute în instanță

Una din cele mai lungi dispute care priveşte delimitarea teritorială dintre două judeţe a fost în Cheile Bicazului.

Celebrul canion care atrage an de an mii de turişti a fost  revendicat atât de judeţul Neamţ, cât şi de Harghita.

Decizie irevocabilă: Cheile Bicazului au „revenit” administrativ în județul Neamț

Curtea de Apel Ploiești a pronunțat astăzi, 25 iunie, sentința definitivă în procesul a cărui miză a devenit granița administrativă dintre județele Neamț și Harghita. Prima instanță, Tribunalul Prahova, a decis să anuleze procesul verbal în care se consemna montarea unor borne de hotar și să stabilească o altă graniță, cu 4 km înspre județul Neamț, ceea ce implică trecerea Cheilor Bicazului, administrativ, în județul Harghita.

PROCES CARE NU TREBUIA SĂ EXISTE

Decizia Tribunalului Prahova a fost atacată la Curtea de Apel Ploiești, unde reprezentanții instituțiilor din Neamț au fost prezente la fiecare termen și au depus concluzii scrise. Din argumentația Prefecturii rezultă că procesul ar fi trebuit să se încheie cu respingerea acțiunii, ca fiind tardivă, pentru că Municipiul Gheorgheni putea contesta procesul verbal în termen de cel mult un an de la încheierea lui, nu după 11 ani.

În al doilea rând, Prefectura Neamț a cerut instanței să observe că Tribunalul Prahova s-a pronunțat asupra unui capăt de cerere, fără a fi investită să-l soluționeze: „stabilirea liniei de hotar dintre teritoriul administrativ al oraşului Gheorgheni şi teritoriul administrativ al comunei Bicaz Chei astfel: DN 12 Gheorgheni (D.N. 1) – Lacul Roşu – limita jud. Neamţ 0 +000 32 +32,000 km., conform Hotărârii Guvernului nr. 540/2000 din 22.06.2000, publicate în Monitorul Oficial, Partea I nr. 338 din 20.07.2000”.

Înțelegere între PSD și UDMR?

Florin Hopsa, liderul consilierilor județeni PNL Neamt, face o antiteză între scandalul „Autonomia” izbucnit după ce o lege inițiată de UDMR a fost adoptată tacit în Camera Deputaților.

„Președintele CJ Neamț, Ionel Arsene PSD și prefectul Daniela Soroceanu al Guvernului PSD au tratat cu indiferență această problemă spinoasă, refuzând să acorde vreun ajutor comunei Bicaz-Chei.

Este imposibil ca suprafața județului să fie pusă în discuție iar tu să taci în păpușoi. Fie oamenii promovați de Arsene sunt de o incompetență crasă și nu știu altceva în afara pozelor pentru Facebook, fie are o înțelegere cu partea adversă, și atunci îi convine deznodământul !

La alegerile europarlamentare din 2019, UDMR a obținut 1700 de voturi în Neamț, deși în tot județul domiciliază doar 90 de persoane care s-au declarat de etnie maghiară. Presa locală a informat atunci opinia publică că reprezentanții UDMR din secțiile de votare erau de fapt membri PSD sau coordonați de PSD.
Există clar o înțelegere intre PSD și UDMR ! Iar obiectul înțelegerii se pare că este tocmai cedarea tacita a unor suprafețe de teren!”, spune Florin Hopsa.

SENTINȚA ESTE DEFINITIVĂ

Miercuri, magistrații de la Curtea de Apel Ploiești au decis să respingă contestația făcută de autoritățile din Harghita care susțin că municipiul Gheorgheni trebuie să administreze Cheile Bicazului.

Astfel, Cheile Bicazului rămân în județul Neamț și aparțin din punct de vedere administrativ de județul Neamț. Este decizia anunțată în urmă cu șase luni de Curtea de Apel Ploiești. Aceasta a fost contestată de autoritățile din Harghita care susțin că municipiul Gheorgheni trebuie să administreze Cheile Bicazului.

De asemenea, Curtea de Apel a decis să respingă contestația celor de la Harghita și în plus sunt obligați să plătească despăgubiri.

„Curtea de Apel Ploiești admite excepția imposibilității contestațiilor. Respinge contestațiile în anulare, ca inadmisibile. Obligă contestatarii Municipiul Gheorgheni și UAT Județul Harghita la plata către intimata Comuna Bicaz-Chei a sumei de 8000 lei, câte 4000 lei fiecare. Irevocabilă. Sentința pronunțată în ședința publică, azi, 13.01.2021”, scrie în decizia instanței.

Miza procesului a constituit-o granița administrativă dintre județele Neamț și Harghita. În prima instanță, Tribunalul Prahova a decis să anuleze procesul verbal în care se consemna montarea unor borne de hotar și să stabilească o altă graniță, cu 4 km înspre județul Neamț, ceea ce implica trecerea Cheilor Bicazului, administrativ, în județul Harghita.

Astfel, Cheile Bicazului aparţineau municipiului Gheorgheni din Harghita, şi nu comunei Bicaz Chei din județul Neamţ. Judecătorii Curții de Apel Ploiești au decis ca zona Cheile Bicazului să rămână în administrarea județului Neamț.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *