Noi simptome care îngrijorează lumea medicală. Ce sunt „degetele COVID”. Pot să persiste luni de zile

A apărut un nou simptom la persoanele infectate cu COVID-19 și este din ce în ce mai întâlnit, mai ales în rândul copiilor și tinerilor și poate dura până la câteva luni.

De la începutul pandemiei și până în prezent, medicii au descoperit foarte multe simptome la pacienții infectați cu noul coronavirus.

Majoritatea simptomelor sunt datorate mutațiilor repetate ale acestui virus, care produc noi și noi manifestări la cei contaminați.

De data aceasta, pacienții mai tineri acuză simptome care nu au apărut până acum.

Problema poate apărea atât la nivelul degetelor de la mâini, cât și la cele de la picioare. Devin roșii și umflate, iar ulterior se fac vineții. În cele mai multe cazuri, degetele sunt lipsite de durere, dar pot apărea mâncărimi. Există, însă, și cazuri în care se pot umfla foarte tare și se pot infecta.

Simptomul poate persista luni de zile. Degetele COVID nu au nevoie de tratament, însă, în cazul în care apar mâncărimi sau dureri, poate fi folosită o cremă pe bază de cortizon.

EXTREMITĂȚILE SUNT CELE MAI AFECTATE

„Un simptom COVID-19 care începe să fie tot mai semnalat în literatura științifică – degetele de COVID. Umflături roșii cu mâncărime intensă, ușor dureroase la atingere – tind să apară mai ales la tineri asimptomatici sau cu simptomatologie ușoară.

Vestea bună – de obicei trec de la sine, fără tratament (dacă nu dispar, mergeți la un dermatolog)”, scrie Răzvan Cherecheş, profesor universitar la Iowa University, în SUA, şi director al departamentului de Sănătate Publică din cadrul Universității Babeş Bolyai din Cluj.

COPIII ȘI ADOLESCENȚII SUNT CEI MAI AFECTAȚI

„Aceasta se manifestă prin nişte pete violacee, roşiatice la nivelul extremităţilor care seamănă foarte mult cu ceea ce observăm în degerături. Aceste pete ulterior pot să evolueze, să formeze băşicuţe cu lichid, să formeze răni şi sunt mai frecvente la copilaşi.

Aşa au arătat studiile şi nu este asociată cu forme foarte severe de boală. Se spune că dispare de la sine după ce se vindecă infecţia virală. Un alt tip de manifestare cutanată este cea care seamănă cu vărsatul de vânt, cu varicela.

Într-adevăr este o suprapunere foarte mare ale manifestărilor dermatologice din cadrul bolii COVID 19 cu bolile copilăriei: varicela, vărsatul de vânt este una dintre ele şi apar acele băşicuţe pe toată suprafaţa corpului, dar, spre deosebire de varicelă unde există leziuni cu lichid, care se vindecă, în cadrul bolii COVID 19 toate leziunule sunt identice pe corpul pacientului. Acesta ar fi semnul distinctiv”, a precizat și Mara Mihai, medic dermatolog.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *