Nou medicament pentru tratarea bolnavilor de COVID. Este între 10 și 100 de ori mai eficient

Experții de la London Global University au descoperit că un nou medicament antiviral este între 10 și 100 de ori mai eficient împotriva SARS-CoV-2, inclusiv noua variantă din Marea Britanie, decât remdesivirul.

Este vorba despre antiviralul plitidepsin iar studiul preclinic a fost publicat pe site-ul de specialitate bioRxiv. În cadrul studiului antiviralul a fost testat și pe noua tulpina din Marea Britani B.1.1.7 iar rezultatele sunt excelente și la noua variantă.

Plitidepsina, cunoscută și sub numele de Aplidin, este un medicament nou aprobat de Agenția de reglementare australiană pentru tratamentul mielomului multiplu și face parte din numeroase alte studii clinice de fază II / III privind cancerul, din întreaga lume.

Ramura americană a studiului a constatat că plitidepsina a fost de 27,5 ori mai puternică decât remdesivirul in vitro, la inhibarea (prevenirea infecției ulterioare) cu SARS-CoV-2, virusul care provoacă COVID-19. Această cercetare a fost efectuată și in vitro – în celule din laborator, nu la pacienți.

În plus, studiul a constatat că plitidepsina a fost de 100 de ori mai eficientă decât remdesivirul la reducerea replicării virale în plămâni și a demonstrat capacitatea de a reduce inflamația pulmonară – unul dintre cele mai grave efecte secundare ale COVID-19. 

Experții de la UCL au studiat doar varianta din Marea Britanie și au găsit o activitate antivirală comparabilă in vitro împotriva B.1.1.7, dar nu a măsurat inflamația pulmonară.

Autorul principal, profesorul Greg Towers (UCL Infection & Immunity) a spus: „Aceste studii arată că plitidpesina este un inhibitor puternic al SARS-CoV-2 și este semnificativ mai eficientă decât remdesivirul aprobat pe scară largă atât împotriva descendențelor timpurii cât și a celor mai recente ale virus.

Dar cel mai important punct forte este că vizează mai degrabă o proteină gazdă decât o proteină virală. Acest lucru este cu adevărat interesant; prin vizarea unei proteine ​​gazdă (umane), eficacitatea plitidpesinei nu va fi modificată de variantele mutante din SARS-CoV-2” .

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *