Președintele Klaus Iohannis, declarații despre redeschiderea școlilor. „Începând de luni, majoritatea copiilor merg fizic la școală”

Preşedintele Klaus Iohannis a explicat, marți, de la Palatul Cotroceni, modul în care se vor redeschide școlile pe data de 8 februarie 2021.

ÎNCEPE SEMESTRUL DOI

„Tocmai am finalizat o întâlnire la care au participat prim-ministrul, ministrul Educației, ministrul Sănătății și alți experți de la Administrația Prezidențială. Am discutat ce se va întâmpla cu școlile din România începând de săptămâna viitoare, când începe semestrul 2.

Am început cu o analiză a contextului pandemic și pot să vă spun câteva lucruri foarte clare. Nu, nu am scăpat de pandemie. Trebuie să continuăm să respectăm măsurile care sunt în vigoare. Dar, putem să constatăm că în ultimele săptămâni incidența bolii s-a redus un pic. avem ceva mai puține persoane internate la ATI, avem ceva mai puține persoane în spitale în fiecare zi. Trendul este descendent.

Pe de altă parte, nu suntem singuri în Europa. Putem constata că marea majoritate a țărilor din UE deschid școlile. În majoritatea statelor, școlile sunt deja deschise sau vor fi deschise progresiv în următoarele săptămâni”, a afirmat Klaus Iohannis.

 „NE DORIM CA ȘCOALA SĂ SE DESFĂȘOARE ÎN CONDIȚII SIGURE”

Președintele Iohannis a explicat scenariile după care se va desfășura activitatea școlară.

„În consecință, în unanimitate am decis următoarele lucruri: începând de luni, majoritatea copiilor merg fizic la școală. Evident, însă, trebuie să respectăm și situația din fiecare localitate. Ne dorim ca școala să se desfășoare în condiții sigure.

În consecință, în localitățile din scenariul verde, toți copiii merg fizic la școală. În localitățile în care sunt ceva mai multe cazuri, așa numitul scenariu galben, acolo copiii de grădiniță merg fizic, clasele I-IV merg la școală, și din ciclul secundar merg doar copiii din clasa a VIII-a, iar la liceu cei din clasa a XII-a.

În localitățile din scenariul roșu, merg fizic doar copiii la grădiniță și clasele I-IV la școală, restul făcând școala online. Unde incidența este mai mare, unde este carantină, toată lumea stă acasă.

Sigur, mai sunt multe detalii de clarificat. Cum se verifică dacă un copil este bolnav sau nu, ce se face în acel caz, la câte cazuri de îmbolnăvire se închide școala ș.a.m.d, toate aceste lucruri vor fi rapid clarificate printr-un Ordin de ministru comun al Ministerului Educației și Sănătății. Pregătiți copiii pentru școală”, a explicat președintele Klaus Iohannis.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *