Descoperire înfricoșătoare a oamenilor de știință. Românii sunt în pericol. Legătura mortală între o boală de gingii și COVID-19

Universitatea McGill

Potrivit specialiștilor, parodontoza este o infecție care afectează gingiile și care poate ajunge să genereze pierderea dinților.

CONCLUZIILE ÎNFRICOȘĂTOARE ALE OAMENILOR DE ȘTIINȚĂ

Concluzia la care au ajuns oamenii de știință nu este de loc liniștitoare, ba, dimpotrivă. Această boală a gingiilor are implicații grave în cazul în care persoana care suferă de această problemă face Covid-19.

Studiile au demonstrat că bolnavii în astfel de situații au șanse mici de supraviețuire. Rezultatele studiului au fost publicate luni în Journal of Clinical Periodontology.

„Rezultatul acestei cercetări a arătat că parodontita este semnificativ asociată cu severitatea afectării Covid-19 și cu dezvoltarea complicațiilor sale; de aceea, pacienții cu patologie parodontală ar trebui să se consulte cu medicul dentist pentru a obține diagnosticul și tratamentul adecvat și, astfel, să reducă riscul de complicații dacă sunt infectați cu virusul SARS-CoV-2 “, potrivit prof. Mariano Sanz, unul dintre coordonatori al studiului și codirector al Grupului de cercetare ETEP (Etiologie și terapie a bolilor parodontale) al Universității Complutense din Madrid.

„Bolile parodontale și, în principal, parodontita”, subliniază profesorul Sanz, „au demonstrat că acționează ca un factor complementar în creșterea infecțiozității și severității bolii Covid-19, ceea ce evidențiază încă o dată necesitatea de a pune în aplicare măsuri preventive și terapii pentru a reduce povara globală a parodontitei”.

Rezultatele acestui studiu statistic efectuat cu datele a 568 de persoane au arătat că pacienții cu parodontită sunt de aproape nouă ori mai predispuși să moară și de patru ori mai probabil să aibă nevoie de ventilație asistată dacă sunt infectați cu Covid-19.

EVOLUȚIE GALOPANTĂ A COVID-19

Acest lucru, potrivit liderilor studiului, înseamnă că pacienții cu parodontită au o probabilitate mai mare de a dezvolta un răspuns imun și inflamator aberant, așa-numita „furtună de citokine” responsabilă de deteriorarea rapidă a multor pacienți cu Covid-19.

Boala parodontală sau parodontoza este unul dintre motivele principale pentru care românii ajung în cabinetul stomatologic. Din păcate, cei mai mulți cer tratament atunci când este prea târziu. O arată cifrele: 8 din 10 români suferă de această boală. Tratamentul este foarte complex și destul de costisitor, însă dacă se intervine la timp, boala parodontală poate fi ținută sub control.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *