Medic paralizat imediat după vaccinare și un asistent medical este în comă. Care este reacția Ministerului Sănătății

O doctoriță, în vârstă de 32 de ani, de la secția ORL a Spitalului Județean Vâlcea a paralizat temporar imediat după ce s-a vaccinat anti-COVID.

Potrivit reprezentanților Ministerului Sănătății, în prezent starea medicului este bună.

REACȚIE ADVERSĂ RARĂ DIN CAUZA VACCINULUI

Ministerul Sănătății a fost informat, joi, de către reprezentanții Institutului Național de Sănătate Publică – Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile despre o reacție adversă rară, respectiv paralizie temporară facială, după administrarea celei de a doua doze de vaccin BioNTech Pfizer (Comirnaty).

„În acest moment, pacienta se află într-o stare de sănătate bună, iar rezultatele analizelor nu arată modificări patologice”, au transmis reprezentanții MS.

MS a afirmat că, potrivit prospectului vaccinului BioNTech Pfizer (Comirnaty), reacția adversă avută este una rară și se manifestă și la alte tipuri de vaccinuri.

CE ESTE PARALIZIA BELL?

În prospectul vaccinului Pfizer se arată că paralizia facială periferică temporară (paralizia Bell) poate să apară la mai puțin de o persoană din 1.000.

Potrivit unui raport FDA de la începutul lunii decembrie, publicat înainte să aprobe vaccinul BioNTech Pfizer, în studiul clinic de faza III (realizat pe 44.000 de persoane), patru oameni care au fost vaccinați cu el au dezvoltat paralizia lui Bell, o formă de paralizie facială temporară care a durat între 10 și 21 de zile.

Paralizia lui Bell a apărut la cei patru în 3, 9, 37 și respectiv 48 de zile de la vaccinarea împotriva COVID-19.

Reprezentanții producătorului vaccinului au spus încă dinainte ca acesta să intre pe piață, că această maniofestare nu este un efect secundar al vaccinului și recomandă cadrelor medicale să monitorizeze atent persoanele pe care le vaccinează.

Cauza paraliziei lui Bell, care apare brusc și arată precum una dintre urmările accidentului vascular cerebral, nu a fost încă elucidată de oamenii de știință. În cele mai multe astfel de cazuri, o parte a feței paralizează și este mult mai jos decât cealaltă. Există situații, rare, în care această formă de paralizie afectează ambele părți ale feței. De cele mai multe ori, paralizia lui Bell trece de la sine, dar sunt și excepții.

Un aistent medical este în comă

Un asistent medical de la Spitalul Judetean Neamt, vaccinat împotriva COVID-19, este în stare gravă! Bărbatul are 64 de ani și s-a vaccinat cu prima doză de vaccin Pfizer-BioNtech pe 5 ianuarie, iar pe 17 ianuarie s-a infectat cu SARS-COV-2.

Pe fondul și a altor probleme de sănătate, starea lui s-a agravat, fiind transferat la un spital din Cluj Napoca. Conform colegilor nemțeni, asistentul se află în stare gravă, fiind în comă.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *