Video Atac terorist la Biserica Ortodoxă Română. Reacția MAE român. „Sunt alături de Patriarhia Ortodoxă Română, și Preafericirea Sa Patriarhul Daniel”

Patriarhia Ortodoxă a Ierusalimului a anunțat că un extremist israelian a atacat o biserică din cartierul Musrara, Ierusalimul de Est, încercând să spargă uşa lăcaşului de cult cu un bolovan.

Acesta a vrut să dea jos emblema Patriarhiei Române, reușind să îndoaie şi crucea. Patriarhul Teofil al Ierusalimului a condamnat atacul, numindu-l „act terorist”.

REACȚIA PATRIARHULUI IERUSALIMULUI

Preafericitul Părinte Patriarh Teofil al III-lea, Patriarhul Ierusalimului, a condamnat, printr-un comunicat, atacul, care a avut loc vineri.

Oficialii Patriarhiei Ortodoxe a Ierusalimului afirmă că atacurile extremiștilor israelieni împotriva lăcaşurilor de cult, bisericilor și moscheilor din Ierusalim sunt în creștere alarmantă, iar eșecul autorităților oficiale de a face față acestora și toleranța lor față de astfel de acte teroriste va conduce cu siguranță la alimentarea și mai intensă a conflictului din Sfânta Cetate și dezideratul de realizare a păcii și stabilității se va îndepărta și mai mult.

 PATRIARHUL IERUSALIMULUI A CERUT INTERVENŢIA COMUNITĂŢII INTERNAŢIONALE

„Preafericirea Sa, Patriarhul Ierusalimului, a cerut comunității internaționale să intervină prin deschiderea unui dialog cu guvernul israelian care urmărește să pună capăt acestor atacuri teroriste și să pună capăt încercărilor continue ale grupurilor israeliene extremiste de a schimba caracterul mozaic al orașului a Ierusalimului prin forță prin intimidarea credincioșilor creștini și musulmani, atacarea clericilor, scrierea graffitiilor de ură pe pereții și ușile bisericilor și moscheilor și, de asemenea, încercările lor hidoase de a controla proprietățile Bisericii, așa cum este evident prin încercările grupurilor radicale israeliene de a prelua proprietățile Bisericii Ortodoxe de la Poarta Jaffa din Ierusalim, în special Hotelul Imperial, Hotelul Petra și alte bunuri imobiliare, folosind metode răsucite și prin tranzacții corupte pline de mită, extorcare și presiune ilegitimă”, se arată în comunicatul Patriarhia Ortodoxă a Ierusalimului.

 „SUNT ALĂTURI DE PATRIARHIA ORTODOXĂ ROMÂNĂ ȘI PREAFERICIREA SA PATRIARHUL DANIEL ȘI LE SUSȚIN PE DEPLIN”

„Preafericirea Sa, Patriarhul Teofilos al III-lea, a subliniat că Patriarhia Ortodoxă a Ierusalimului și congregația Bisericii Ortodoxe din Țara Sfântă de pe ambele maluri ale râului Iordan, sunt alături de Patriarhia Ortodoxă Română, și Preafericirea Sa Patriarhul Daniel și le susțin pe deplin în acest act terorist care reflectă întinderea urii extremiștilor israelieni față de religia creștină în general și Biserica Ortodoxă în special.

Atacul a fost, de asemenea, puternic condamnat de Ramzi Khoury, președintele Comisiei superioare prezidențiale pentru afaceri bisericești, care a afirmat că atacurile se produc deoarece “coloniștilor israelieni extremiști” li se acordă impunitate pentru astfel de acțiuni”, se arată în comunicatul Patriarhiei Ortodoxe a Ierusalimului.

Patriarhia Română nu a comentat până acum incidentul.

REACȚIA MAE ROMÂN

Ministerul Afacerilor Externe a transmis, referitor la faptul că Biserica Ortodoxă Română din Ierusalim a fost joi, ţinta unui atac al unui extremist israelian, că este de condamnat „orice comportament violent care are ca ţintă distrugerea, profanarea sau lezarea însemnelor oficiale sau de credinţă, precum şi motivaţiile care stau in spatele acestora”.

„Ministerul Afacerilor Externe a aflat cu profundă îngrijorare despre actul de vandalism îndreptat împotriva Reprezentanţei Patriarhiei Române de la Ierusalim în data de 5 februarie 2021. MAE condamnă ferm orice comportament violent care are ca ţintă distrugerea, profanarea sau lezarea însemnelor oficiale sau de credinţă, precum şi motivaţiile care stau in spatele acestora.

MAE saluta reacţia solidară a autorităţilor israeliene care au condamnat prompt şi fără echivoc actul de barbarie perpetrat asupra celui mai important aşezământ bisericesc românesc din Ţara Sfântă unde vin anual numeroşi pelerini români”, a transmis instituţia, sâmbătă, într-un comunicat de presă.

„ASEMENEA INCIDENTE SĂ NU MAI AIBĂ LOC PE VIITOR”

„MAE îşi exprimă încrederea că autorităţile israeliene vor lua măsurile pentru identificarea şi sancţionarea făptuitorului şi contează pe sprijinul acestora pentru asigurarea securităţii şi protecţiei tuturor aşezămintelor bisericeşti româneşti astfel încât asemenea incidente să nu mai aibă loc pe viitor”, mai indică sursa citată.

Ambasadorul Israelului la Bucureşti i-a scris Patriarhului Daniel, în urma atacului asupra Bisericii Ortodoxe Române de la Ierusalim, exprimându-şi consternarea faţă de acest atac îngrozitor şi condamnând acest „act teribil”. Ambasadorul a dat asigurări că autorii vor ajunge în faţa justiţiei şi că autorităţile israeliene vor acoperi costul pagubelor produse.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *