Așa vor arăta soldații viitorului. Armura Sotnik inspirată din jocurile video a devenit realitate

Un costum futurist va fi folosit de soldați pe câmpul de luptă.

Potrivit specialiștilor în domeniu, această armură va putea rezista unei lovituri directe dintr-un glonț de calibru 50, ceea ce înseamnă, că gloanțele trase de o mitralieră grea Browning Machine .05. nu ar putea-o străpunge.

ARMURA RUSEASCĂ SOTNIK , COSTUMUL DE LUPTĂ AL VIITORILOR SOLDAȚI

 Este vorba despre armura Sotnik, care va intra în dotarea armatei ruse din anul 2025.

Armura antiglonț nu numai că va fi foarte durabilă,va fi și cea mai ușoară din lume.

După 10 ani de cercetare acest cosum de luptă, Sotnik, tradus din rusă Centurion, este a patra și ultima versiune îmbunătățită a proiectului de echipament de luptă de înaltă tehnologie dezvoltat de armata rusă.

Versiunea anterioară, care purta numele de „Ratnik” (războinic în rusă) a fost trimisă deja pe teren din 2014. În 2020, de exemplu, Rostec a livrat peste 300.000 de armuri Ratnik de a doua generație.

Generația a 4-a a armurilor Sotnik este fabricată din fibră de polietilenă cu greutate moleculară foarte mare și plăci ceramice ultra dure. Această compoziție face posibilă oprirea gloanțelor până la un calibru de .50. Acest tip de muniție este folosit de mitraliere grele, cum ar fi M2 Browning.

Pentru a pune lucrurile în perspectivă, aceste gloanțe pot străpunge ușor un vehicul blindat, de la o distanță de până la 2 kilometri. Exoscheletul include și componente din titan cu mini motoare electrice (Uniunea Sovietică a fabricat deja armuri din titan în timpul Războiului Rece). Titanul are avantajul de a fi mai puternic decât oțelul în timp ce este mai ușor.

În ciuda extraordinarei sale rezistențe, armura Sotnik își propune să fie cât mai ușoară posibil, astfel încât să nu restricționeze mișcarea soldaților și să le permită să își îndeplinească toate misiunile.

„Datorită utilizării materialelor inovatoare și a combinației funcțiilor elementelor individuale, greutatea ansamblului va fi redusă cu 20%, sau aproximativ 20 de kilograme”, a explicat Sergei Chemezov, CEO Rostec.

CARACTERISTICILE TEHNICE ALE ARMUREI SOTNIK

Versiunea anterioară a Sotnik, Ratnik-2, are o greutate medie cuprinsă între 18 și 22 de kilograme și rezistă la gloanțe de 7,62 mm.

Actiuala armură Sotnik a fost  îmbunătățită cu noi dotări precum:

– Echipamente robotice

– Sistem de comunicare cu alți soldați

– Capacitatea de a absorbi șocul împușcăturilor deoarece impactul unui glonț poate ucide un soldat chiar dacă armura nu este pătrunsă.

– Ghete anti-mine

– Costum termic pentru a proteja soldatul de senzorii cu infraroșu

– Costum de camuflaj cameleonic Antiradar care își schimbă culoarea în funcție de mediul înconjurător și poate fi controlat cu tensiune.

– Ochelari de protecție capabili să proiecteze ordine tactice și hărți

– Sistem de comunicare cu micro-drone care vor proiecta imagini pe vizorul sau pe ochelarii de protecție ai căștii.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *