Strigăt de ajutor pierdut la „poarta” dispeceratului. Reacția lui Raed Arafat

Raed Arafat a criticat dur reacția operatorului de la Ambulanța Cluj care i-a tratat cu nepăsare și i-a insultat pe părinții unui copil care au sunat să ceară ajutor.

Modul de adresare este inacceptabil, iar ancheta disciplinară va stabili clar că nu și-a facut treaba corect, a spus șeful Departamentului pentru Situații de Urgență.

„Este inacceptabil. Modul de adresare, de a vorbi cu oamenii care solicită ajutor nu poate să fie în acest hal. Deci, în primul rând, tu ca personal medical, chiar dacă consideri că nu e urgență reală, pentru părinții respectivi faptul că văd că copilul lor are sânge în urină este ceva care îi sperie. Probabil că este o infecție urinară. Dar, totuși, pentru acești părinți este un lucru care atrage atenția și părinții vor un răspuns”, a spus Arafat.

Ancheta disciplinară asupra acestui caz va dura trei zile și, cu siguranță, concluziile vor fi că operatorul de la 112 a greșit, a subliniat șeful DSU. 
”Ascultând cum s-a vorbit, n-are cum să fie decizia că și-a făcut treaba corect, pentru că nimeni nu acceptă un astfel de mod de adresare”, a concluzionat secretarul de stat. 

Incidentul, care a avut loc în noiembrie 2020, a ajuns în atenția autorităților după ce tatăl copilului a publicat înregistrarea discuției telefonice. Deși operatorul de la 112 a refuzat să îi ajute pe cei doi părinți îngrijorați, după mai multe apeluri copilul a fost luat de o ambulanță și acum este în afara oricărui pericol.

Dacă treci de dispecer, ai șanse să trăiești

Dispecerul a refuzat să le trimită părinților o ambulanță, asta deși locuiau departe de orice spital și nici nu dispuneau de o mașină cu care să se deplaseze.

Departamentul pentru Situații de Urgență Cluj s-a delimitat de comportamentul angajatei, iar aceasta va fi cercetată disciplinar. 

Tată: Alo sărut mâna. Fetița urinează și când urinează plânge.

Medicul de familie. Domnu, la ora asta nu am medic de familie

Dispecer: Păi aveați până acuma!

Tată: Păi eu acuma jumătate de oră am ajuns acasă

Dispecer: E opărită

Tată: Nu e opărită

Dispecer: Da ce-i?

Mamă: Am observat că când urinează plânge

Dispecer: Că…când?

Tată: Dacă fata îmi pățește ceva dumneavoastră îmi răspundeți

Dispecer: E copilul dumitale, nu trebuia să-l lași să ajungă până aici. Nu răspund eu deloc, răspunzi dumneata! 

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *