Ce s-a întâmplat cu votul împotriva pensiilor speciale. Este oficial!

În ședința care a avut loc, joi, în plenul reunit al Camerei Deputaților și Senatului a fost votată eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor.

Proiectul de lege a fost inițiat de PSD și a fost votat cu 357 de voturi „pentru”.

Potrivit proiectului de lege, de la data adoptării legi încetează plata „Indemnizației pentru limita de vârstă” a parlamentarilor.

823 de parlamentari primeau astfel de indemnizații, efortul bugetar fiind foarte mare, de 4,5 milioane de lei.

Cei din UDMR au fost prezenți dar nu au votat.

UDMR NU A VOTAT PROIECTUL

UDMR a anunțat miercuri, în plenul reunit al Camerei Deputaților și Senatului, că nu votează eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor pentru că proiectul este „praf în ochii electoratului”.

„Poziția UDMR privind pensiile speciale este una ferma și consecventă. Principiul contributivității trebuie sa fie de baza. Propunerea de azi vizeaza 825 de fosti parlamentari si un efort bugetar de aproximativ 4,5 milioane de lei anual.

Raman insa in vigoare pensiile speciale pentru celelalte 11 categorii socio-profesionale, cele care nu au nicio legatura cu principiul contributivitatii, pensiile speciale ale angajatilor MAPN, MAI, serviciilor secrete, administratiei penitenciarelor, ale judecatorilor si procurorilor in medie de 220.000 de lei lunar.

Iar in cazul celor care se pensioneaza la 40-50 de ani exista posibiltiatea sa se pensioneze cu pensie speciala si pe urma se reangajeaza la bugetul de stat si ia bani frumosi din bugetul statului. Dumneavoastra tocmai va pregatiti sa va inselati alegatorii prin eliminarea celor mai mici pensii speciale, pensiile speciale ale parlamentarilor reprezinta 1,38% din totalul pensiilor speciale, restul de aproape 99% raman neschimbate.

Observam ca demagogia si populismul au atins cote maxime. Partidele arunca praf in ochii electoratului de dragul imaginii. Pozitia UDMR este ca pensiile speciale trebuie eliminate pentru toate categoriile, iar daca nu se poate din motive constitutionale, sa fie impozitate cu 99% sau limitate pentru toate categoriile vizate”, a declarat reprezentantul UDMR.

Articolele care s-au abrogat prevăd următoarele:

Articolul 49

(1) Deputații și senatorii care îndeplinesc condițiile vârstei standard de pensionare, eșalonate, după caz, în anexele nr. 5 și 6 din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificările și completările ulterioare, sau ale vârstei standard reduse în conformitate cu prevederile aceleași legi sau ale altor legi speciale au dreptul, la încetarea mandatului, la indemnizație pentru limită de vârstă, dacă nu sunt realeși pentru un nou mandat.

(2) Deputații și senatorii beneficiază de indemnizația pentru limită de vârstă de la data la care li se acordă drepturile de pensie pentru limită de vârstă, dar nu mai devreme de data încetării mandatului aflat în derulare.

(3) Cuantumul indemnizației pentru limită de vârstă prevăzut la alin. (1) se acordă în limita a 3 mandate și se calculează ca produs al numărului lunilor de mandat cu 0,55% din indemnizația brută lunară aflată în plată. Cuantumul net al indemnizației pentru limită de vârstă nu poate fi mai mare decât venitul net corespunzător unei indemnizații brute lunare a unui deputat sau senator aflat în exercițiul mandatului.

(4) Pentru mandate incomplete, indemnizația pentru limită de vârstă se calculează proporțional cu perioada de mandat efectiv exercitată, dar nu mai puțin de un mandat parlamentar.

(5) Pe perioada exercitării unui nou mandat, plata indemnizației pentru limită de vârstă se suspendă, urmând a fi reluată, la încetarea acestuia, în cuantumul recalculat prin valorificarea perioadei de mandat exercitat după suspendare.

(6) Indemnizația pentru limită de vârstă se actualizează din oficiu, în fiecare an, cu rata medie anuală a inflației, indicator definitiv, cunoscut la data de 1 ianuarie a fiecărui an în care se face actualizarea și comunicat de Institutul Național de Statistică. Dacă în urma actualizării rezultă o indemnizație pentru limită de vârstă mai mică, se menține indemnizația pentru limită de vârstă aflată în plată.

(7) Indemnizația pentru limită de vârstă se cumulează cu orice tip de pensie stabilită în sistemul public de pensii sau în alt sistem de pensii neintegrat sistemului public, precum și cu orice alte venituri realizate.

(8) Indemnizația pentru limită de vârstă reprezintă venit din altă sursă, în înțelesul Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare

(9) Cuantumul indemnizației pentru limită de vârstă se suportă din bugetul de stat, prin bugetul Camerei Deputaților și al Senatului, și se plătește de acestea.

(10) Cererea pentru acordarea indemnizației pentru limită de vârstă se depune la Secretariatul general al Camerei Deputaților sau al Senatului, după caz.

(11) Modul de aplicare a prevederilor prezentului articol se stabilește prin norme metodologice, aprobate de Birourile permanente ale celor două Camere ale Parlamentului.

Articolul 50

Nu beneficiază de indemnizația pentru limită de vârstă, prevăzută la art. 49, deputații și senatorii care au fost condamnați definitiv pentru comiterea, în calitate de deputat sau senator, a unei infracțiuni de corupție prevăzute la art. 289-291 din Legea nr. 286/2009 privind Codul penal, cu modificările și completările ulterioare, precum și pentru infracțiunile prevăzute la art. 254-257 din Legea nr. 15/1968 privind Codul penal al României, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 65 din 16 aprilie 1997, cu modificările și completările ulterioare.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *