Raluca Turcan se pune rău cu bugetarii. „Unele sporuri pot fi eliminate. Sunt aberante!””

Raluca Turcan, ministrul Muncii a vorbit, miercuri seară, la Antena 3, despre noua lege a salarizării și grilele de salarizare.

RALUCA TURCAN VREA PERFORMANȚĂ ÎN INSTITUȚIILE PUBLICE

Ministrul Muncii a afirmat, că, prin noua lege a salarizării se dorește creșterea  peformanţei şi instituţiile publice, iar prin aceasta să se apropie mai mult de oameni.

„În primul rând să se aştepte la o perioadă de evaluare în care în spaţiul public să vorbim mai mult despre rolul instituţiilor publice şi cum putem să le aducem mai aproape de oameni şi de asemeena cum să le creştem performaţa.

În niciun caz să nu stea şi să considere că cineva le poartă gând rău, ci ne gândim cu toţii cum am putea face ca cei care lucrează în sistemul bugetar, să fie mai motivaţi, să aducă instituţia mai aproape de oameni.

De aceea în privinţa salarizării am susţinut o abordare temeinică, în care fiecare spor este analizat, încercat să fie plasat în categoria în care a fost plasat. Dacă sporul respectiv este necesar poate fi păstrat într-o sumă mai mică sau dacă nu e necesar poate fi eliminat “, a explicat Raluca Turcan.

„LEGEA SALARIZĂRII ESTE INECHITABILĂ”

Întrebată care este motivul pentru care se vrea o nouă lege a salarizării, Raluca Turcan a spus, că aceasta ar trebui să fie unitară.

„Pentru corectitidine în sistem care va aduce şi o altă perspectivă din partea agenţiilor de rainting. Din titlul legii salarizării aceasta ar fi trebuit să fie unitară, ori numai unitară nu este.

Întru-cât salariile de bază au crescut disproporţionat, salriile de plată se raportează la salariile de bază şi sunt oameni cu aceaşi pregătire cu aceeaşi experienţă, care în momentul de faţă pentru că s-au angajat în alte categorii ocupaţionale au salarizare diferită.

Mai mult, şi sporurile se raportează la salariile de bază. Şi în loc să fie unitară această lege este profund inechitabilă şi crează tensiuni între categoriile socio-profesionale care până la urmă, pe fond poate să scadă şi performanţa” a explicat ministrul Muncii, Raluca Turcan.

Sporuri salariale de 85%

Raluca Turcan a mai spus, că sunt domenii, precum Sănătatea și Justiția, unde nivelul sporurilor reprezintă 85% din salariu. Ministrul Muncii a dat mai multe exemple de sporuri care ar trebui reevaluate, precum cel de calculator, de condiții periculoase sau de suprasolicitare neuropsihică. 

Nivelul sporurilor la ora actuală reprezintă 13% din totalul cheltuielilor salariale, însă sunt categorii ocupaţionale pentru care acest nivel se ridică la 85%, ceea ce este foarte mult

„Per total cheltuieli salariale în momentul de faţă nivelul sporurilor reprezintă 13%, din analizele noastre, ceea ce nu ar fi neapărat foarte mult, însă sunt categorii ocupaţionale salariale pentru care nivelul sporurilor reprezintă 85%, ceea ce este foarte mult.

 Rolul nostru ca Ministerul al Muncii este să ne uităm la ce raportare se fac salariile în plată. Aceste sporuri există în primul rând în sistemul de sănătate şi sistemul de justiţie. Acolo sunt aceste sporuri de 85% şi de aceea vă spun că nu putem să le tratăm cu uşurinţă pentru că vorbim de fapt de fapt de sporuri care completează veniturile celor din sănătate care acum au fost în prima linie a combaterii pandemiei.

Şi pentru asta ne trebuie foarte multă precauţie şi înţelepciune şi să găsim nişte instrumente cu adevărat echitabile care să stimuleze”, a declarat Turcan.

Ministrul Muncii a mai spus că sunt mai multe sporuri care trebuie reevaluate, precum cel de calculator – o subcategorie care ”nu-și are rostul”, cel de condiții periculoase, cel de confidențialitate și cel de risc la suprasolicitare neuropsihică, pe care îl încasează, de exemplu, magistrații.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *