Ioan Niculae condamnat definitiv. Care este sentința magistraților de la Curtea de Apel București

Cunoscutul om de afaceri, unul dintre cei mai bogați oameni din România, Ioan Niculae a fost condamnat definitiv la cinci ani de închisoare de Curtea de Apel București.

Magistrații de la CAB au majorat pedeapsa de 3 ani și șase luni de închisoare pe care Ioan Niculae o primise anul trecut de la Tribunalul București.

Niculae a fost acuzat de cumpărare de influenţă, instigare la evaziune fiscală şi instigare la spălare de bani. Potrivit acuzațiilor din dosar, firma InterAgro, controlată de omul de afaceri, ar fi încheiat contracte fictive cu o altă societate, pentru a reduce masiv contribuțiile datorate bugetului de stat. Prejudiciul este calculat în acest caz la peste 11 milioane de lei.

Potrivit procurorilor, în perioada august 2008 – martie 2009, între S.C. Interagro S.A. și SC Libarom Agri SRL, societate specializată în producție agricolă și tranzacții cu produse agricole, s-a încheiat și derulat un contract fictiv având ca obiect prestarea unor servicii de publicitate.

Anchetatorii susțin, că în contabilitatea firmei Interagro SA, au fost încheiate, în baza unui contract fictiv, operațiuni false baza cărora s-au eludat plățile taxelor și impozitelor către bugetul de stat.

DOVEZI ALE PROCURORILOR DNA

Obiectul contractului a constat în realizarea de materiale promoționale (brelocuri, post-it-uri și standuri) pentru S.C. Interagro S.A.

„Concret, în urma încheierii și derulării contractului respectiv, ca urmare a deciziei inculpatului Ioan Niculae, au fost înregistrate în evidența contabilă cheltuieli deductibile în sumă totală de 36.245.000 lei. În aceeași perioadă, tot inculpatul Ioan Niculae a fost cel care a decis și coordonat realizarea unui circuit de spălare a banilor, prin intermediul unor operațiuni fictive, prin firmele față de care s-a dispus trimiterea în judecată ca persoane juridice”, au mai susținut procurorii.

Circuitul financiar de spălare a banilor proveniți din săvârșirea infracțiunii de evaziune fiscală, inițiat și coordonat de Ioan Niculae ar fi avut ca urmare prejudicierea bugetului de stat cu suma totală de 11.438.169 lei, reprezentând TVA în sumă de 6.886.550 lei și impozit pe profit în sumă de 4.551.619 lei.

Ioan Niculae nu a fost găsit la domiciliul său din Zimnicea de polițiștii veniți să pună în aplicare mandatul de executare a pedepsei de cinci ani de închisoare.

Omul de afaceri Ioan Niculae este dat în urmărire națională, poza și datele sale fiind publicate pe site-ul Poliției Române, la Persoane Urmărite.

Dacă nu este găsit, va fi emis un mandat de urmărire internațională.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *