„Phisihng”, noua metodă a escrocilor de a te lăsa fără bani pe card. Avertizările polițiștilor

O nouă metodă de a te lăsa fără bani pe card este folosită de escroci utilizând site-urile de vânzări second-hand.

Polițiștii se confruntă, mai nou, cu acest gen de înșelătorie, iar cea mai agreată de hoți este platforma OLX.

CUM ACȚIONEAZĂ HOȚII

Una din metodele folosite de escroci presupune contactarea unui utilizator care are la vânzare un obiect, să spunem o bicicletă pentru copii. Escrocul se declară interesat de bicicletă, mai negociază la preţ şi, în cele din urmă, cade la o înţelegere cu proprietarul.

Apoi, îi spune proprietarului că a efectuat plata. Îi trimite şi un link fals, care seamănă foarte bine cu site-ul OLX, chiar o copie unu la unu cu platforma de vânzări. Mai departe, escrocul îi cere proprietarului să-i trimită datele de pe card, ca să-i intre banii în cont.

Proprietarul bicicletei, crezând că nu are ce să se întâmple, îi dă datele de pe card, inclusiv codul CVV/CVC de pe spatele cardului, cel folosit pentru aprobarea tranzacţiilor bancare. În secunda în care au fost trimise aceste date, escrocul le foloseşte pentru a scoate banii de pe card.

Pentru a crede că tranzacția a fost făcută fără probleme, hoțul spune că veţi fi contactat de curier, care va veni în ziua următoare pentru a lua bicicleta. În tot acest timp, el vă va goli contul bancar.

Hoţii se folosesc de conturi din străinătate, iar banii nu mai pot fi recuperaţi, iar nici o plângere făcută la poliţiei nu vă va ajuta prea mult.

Metoda se numeşte “phisihng”, un termen din engleză derivat din “fishing” – “a pescui”, adică escorcii stau la pescuit şi aruncă momeala până “muşcă”.

REACŢIA REPREZENTANȚILOR OLX

„Avem de-a face cu o tentativă de phishing prin care vânzătorii sunt abordați de către presupușii cumpărători pe alte canale decât mesageria oficiala OLX (SMS sau Whatsapp).

De acolo, vânzătorii sunt directionați către o pagină falsă, unde li se cer datele cardului. Toate acestea într-un limbaj incorect, cu multe greșeli de exprimare. Îi sfătuim pe utilizatori să fie foarte atenți unde își lasă datele bancare și să păstreze mereu conversația pe chatul nostru, astfel încât să-i putem ajuta în caz de fraudă”, spun reprezentanţii OLX, prin intermediul unui comunicat de presă.

SFATURI PENTRU UTILIZATORII OLX.RO

Nu părăsi chat-ul OLX. Păstrează discuția aici, ca să te putem ajuta în caz de fraudă.

Verifică cu atenție adresa paginii web: asigură-te că este “https://www.olx.ro/” și conexiunea este securizată. Dacă ai ajuns vreodată pe un site care nu este cel menționat mai sus, părăsește-l cât mai curând și nu-ți lăsa datele personale cum ar fi parola, numărul întreg al cardulului sau codul PIN.

Evită orice plată în avans, indiferent de pretextul cu care vine alt utilizator și nu publica datele cardului tău pe un alt site. Dacă ți se cere asta, semnalează-ne situația, pentru a putea interveni cât mai curând cu putință.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *