Lovitură dură pentru medici și profesori. Măsuri de ultimă oră

Mii de cadre didactice și din sistemul sanitar optează pentru a ieși la pensie în condițiile dificile generate de pandemia de coronavirus.

Chiar dacă unii dintre aceștia mai doresc să lucreze după pensionare, ministerul Muncii are pregătit un proiect de lege prin care se dorește aplicarea unei soluții inedite.

Ministrul Muncii, Raluca Turcan a afirmat recent, că viitorii pensionari care vor să se reangajeze, vor trebui să aleagă între pensie și leafă.

CE SOLUȚIE A GĂSIT SORIN CÎMPEANU

Ministru Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, speră că profesorii din învățământul universitar și preuniversitar vor fi plătiți cu ora, dacă nu va mai fi permis cumulul pensiei cu salariul:

„Sunt convins că va fi posibilă plata cu ora, chiar pentru acei colegi ai noștri care au calitatea de pensionari. Dacă nu ar fi posibilă plata cu ora în sistemul de învățământ, o resursă umană și așa deficitară din perspectiva calificării și a competenței, ar deveni încă și mai mare problemă din această perspectivă.

Practic, am duce școala românească mult mai mult către personal necalificat în învățământ și sunt convins că nimeni nu își dorește acest lucru.

Subliniez, e vorba de plată cu ora și în universitar, și în preuniversitar”, a spus ministrul Sorin Cîmpeanu în cadrul unei coferinţe de presă.

PROIECT DE LEGE PREGĂTIT DE RALUCA TURCAN

Ministrul Muncii şi al Protecţiei Sociale, Raluca Turcan a spus marţi seara că are un proiect pregătit prin care se va interzice cumulul pensie-salariu, la stat. Asta înseamnă că angajaţii care în acest moment lucrează la stat, dar au şi pensie, trebuie să aleagă ori pensia, ori să demisioneze. Asta îi va afecta în special pe medici şi pe profesori, mulţi dintre ei fiind pensionari angajaţi în continuare.

„În unele domenii, oamenii au preferat să se pensioneze, chiar anticipat şi optau a doua zi pentru cumul pensie-salariu. Acum, optează între pensie şi salariu, la stat. În măsura în care optează pentru salariu, se pot pensiona mai târziu. Dacă sunt pensionari şi trebuie să opteze, atunci ei se pot reangaja la stat, dar renunţă la pensie. Nu se poate cumula pensia cu salariul la stat.

Proiectul este pregătit, urmează să-l punem în transparenţă şi dezbatere, în zilele următoare”, a spus Raluca Turcan.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *