Trei noi paturi pentru mari arşi, aprobate la Spitalul Clinic de Urgenţă „Bagdasar-Arseni”

Vlad Voiculescu, ministrul Sănătății a aprobat, luni, înființarea Unității Funcționale pentru Arși din cadrul Spitalului Clinic de Urgență Bagdasar-Arseni din București, care va avea 3 paturi pentru marii arși.

Unitatea Funcțională pentru Arși din cadrul spitalului cuprinde spații pentru tratamentul pacienților cu arsuri, respectiv sală de operații, sală de pansamente, spațiu pentru sterilizare, sală pentru baie terapeutică a pacienților arși și trei rezerve individuale de terapie intensivă.

DECIZIA CARE SALVEAZĂ VIEȚI

Aprobarea vine ca urmare a solicitării unității sanitare de modificare a structurii, în sensul înființării acestei unități pentru mari arși, precizează Ministerul Sănătății.

Unitatea Funcțională pentru Arși din cadrul spitalului cuprinde spații pentru tratamentul pacienților cu arsuri, respectiv sală de operații, sală de pansamente, spațiu pentru sterilizare, sală pentru baie terapeutică a pacienților arși și trei rezerve individuale de terapie intensivă.

Toate spațiile respectă acum reglementările Ordinului Ministrului Sănătății (OMS) nr. 476/2017 privind organizarea şi funcţionarea structurilor care acordă asistenţă medicală şi îngrijirea bolnavilor cu arsuri. Spațiile în care au fost investite fonduri de la Primăria Sectorului 4 au fost dotate cu aparatură și instrumentar de ultimă generație achiziționate de Ministerul Sănătății prin acțiunile prioritare AP-ARSURI, în perioada 2019 – 2020.

Cele trei paturi funcționau pentru tratarea pacienților cu arsuri în cadrul secției ATI din Spitalul Clinic de Urgență Bagdasar-Arseni. A fost necesară modificarea structurii unității și alinierea la reglementările normativului în vigoare (OMS 476/2017) în vederea aprobării funcționării acestora pentru tratarea pacienților cu arsuri severe.
Potrivit Ministerului Sănătății, la nivel național există în acest moment 24 de paturi de adulți pentru mari arși, în spitale din București, Timișoara și Iași.

România are câteva unități funcționale pentru mari arși, dar niciun centru pentru mari arși – centrele pentru mari arși fiind cele mai performante structuri pentru tratarea acestor pacienți.

„VOM PUTEA DEMARA CONCURSURI ÎN VEDEREA ANGAJĂRII”

„Nu discutăm despre un Centru de Arşi la Spitalul Clinic de Urgenţă Bagdasar Arseni, ci în acest moment de trei paturi care sunt pregătite din toate punctele de vedere să primească pacienţi cu arsuri, în conformitate cu dispoziţiile legislaţiei în vigoare. Nu discutăm nici despre unitate funcţională, un al doilea tip de structură, pentru că suntem în aşteptarea avizului de la Ministerul Sănătăţii pentru a înfiinţa această structură. În clipa de faţă acolo este internat un singur pacient, dar până zilele trecute au fost ocupate sută la sută”, a declarat Andi Nodiţ, managerul Spitalului Bagdasar Arseni din Capitală

„Când vom avea avizul, vom putea demara concursuri în vederea angajării, nu avem suficient personal nici pentru cele 40 de paturi pe care le avem acum, d-apăi să gestionăm cazuri complexe, avem nevoie de 16 angajaţi în plus”.a spus managerul Spitalului Bagdasar Arseni din Capitală.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *