Tensiuni la granița Ucrainei. Rușii au adus mii de soldați și tehnică militară

Riscul unui război deschis între Ucraina şi Rusia este cu fiecare zi ce trece, tot mai mare.

Separatiştii pro-ruşi din estul Ucrainei au acuzat, sâmbătă, Kievul pentru uciderea unui copil într-un atac cu dronă, în timp ce armata ucraineană a anunţat că unul dintre soldaţii săi a murit în urma exploziei unei mine, evenimente ce survin în contextul amplificării tensiunilor în această zonă.

Autorităţile autoproclamatei Republici Doneţk au declarat că un copil în vârstă de cinci ani a fost ucis şi o femeie în vârstă de 65 de ani a fost rănită într-un atac al unei drone ucrainene în satul Alexandrivska, la circa 15 kilometri de linia frontului. Separatiştii nu au oferit imagini sau alte elemente prin care să confirme acest atac ce nu poate fi verificat nici dintr-o sursă independent.

Până în prezent, armata ucraineană şi Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) nu au comentat informația.

În schimb, Kievul a anunţat că un soldat ucrainean a fost ucis de o mină în apropierea satului Şumi, la circa 30 de kilometri nord de oraşul Doneţk.

În această zonă a crescut frecvenţa incidentelor armate începând din ianuarie, după un armistiţiu care din a doua jumătate a anului trecut a fost oarecum respectat.

Responsabili ucraineni şi americani şi-au exprimat în ultimele zile preocuparea după ce armata rusă a deplasat mii se soldaţi şi tehnică militară la graniţa cu Ucraina. Preşedintele SUA, Joe Biden, a promis Ucrainei un sprijin ”de neclintit” în faţa ”agresiunii Rusiei”.

În replică, Kremlinul a transmis că ”Rusia nu ameninţă pe nimeni” şi a pus agravarea situaţiei în zonă pe seama ”provocărilor repetate” ale armatei ucrainene.

Conflictul armat din estul acestei ţări, soldat cu peste 13.000 de victime, a început în anul 2014 după revoluţia pro-occidentală de la Kiev, urmată de anexarea Crimeei de către Rusia.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *