Jucătorii de fotbal ai Poloniei au refuzat să îngenuncheze. „Nu avem motive să facem acest lucru”

Mișcarea împotriva inegalităților rasiale „Black Lives Matter”, a fost relansată anul trecut în urma decesului afro-americanului George Floyd.

Mulți conservatori susțin, că Black Lives Matter este o organizație marxistă, anti-polițistă, radicală, care dorește să dărâme America.

 Între timp, majoritatea liberalilor consideră pur și simplu Black Lives Matter ca o mișcare eroică și un slogan puternic care semnalează sprijinul pentru justiția rasială și opoziția față de brutalitatea poliției.

Mişcarea de protest contra violenţei poliţieneşti a cuprins întreaga planetă, căpătând o amploare fără precedent, la două săptămâni de la moartea în SUA a lui George Floyd, asfixiat de un poliţist alb.

În acest context, în Premier League, a fost introdus un fel de ritual, ca fotbaliștii să îngenuncheze în semn de apreciere față de Black Lives Matter (BLM) înainte de meci. Totuși, în meciul de calificare la Cupa Mondială între Polonia și Anglia de pe stadionul Wembley din Londra, echipa de fotbal poloneză a refuzat să îngenuncheze pentru BLM. Ei  au arătat eticheta de pe tricouri pe care scria „respect“.

Nu faptul ca au fost învinsi a stârnit discuții, ci mai degrabă decizia lor de a nu respecta noua tradiție de a îngenunchea înainte de începerea meciului, relatează săptămânalul polonez Tysol.

Președintele Asociației Poloneze de Fotbal, Zbigniew Boniek, i-a apărat pe jucători: „Sunt absolut împotriva unei astfel de acțiuni. Este populism. Unii fotbaliști îngenunchează, dar dacă i-am întreba de ce, nici măcar nu ar ști”, a declarat el.

Fostul portar Jan Tomaszewski a apărat, de asemenea, alegerea jucatorilor: „Pot să spun cu deplină responsabilitate că nu aș îngenunchea (…) Nu avem motive să facem acest lucru”.

În schimb, la fel ca jucătorii cehi în timpul meciului cu Țara Galilor, au arătat o etichetă de pe mâneca stângă a tricourilor lor pe care scria „respect”. Decizia jucătorilor polonezi a provocat reacții pe rețelele de socializare, dar majoritatea comentariilor au evaluat pozitiv gestul.

Federația Poloneză de Fotbal (PZPN) a publicat, de asemenea, o declarație oficială privind problema jucătorilor polonezi care nu au îngenunchiat. Aceasta a precizat că gestul echipei naționale poloneze a fost neutru și apolitic și că toți reprezentanții polonezi s-au opus complet oricărei expresii de rasism și intoleranță.

 În ciuda presiunii și criticilor media, polonezii nu au cedat și au rămas în picioare în fața jucătorilor din Anglia, care au îngenuncheat. 

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *