Sute de persoane din Marea Britanie protestează împotriva noii legi privind criminalitatea

Un proiect de lege ar oferi poliției puteri suplimentare pentru a reduce demonstrațiile, cum ar fi impunerea limitelor de timp și de zgomot.

Sute de manifestanți s-au alăturat marșurilor și mitingurilor din Marea Britanie ca parte a unui „weekend național de acțiune” împotriva unei noi legi propuse care ar oferi poliției puteri suplimentare pentru a stopa protestele.

Proiectul de lege privind poliția, criminalitatea, condamnările și instanțele judecătorești ar întări măsurile pe care le pot lua ofițerii pentru a dispersa demonstrațiile, cum ar fi impunerea unor limite de timp și de zgomot, de care militanții și activiștii se tem că ar fi folosiți pentru a reduce disidența.

De când proiectul de lege a fost adus în fața parlamentului luna trecută, au existat proteste sporadice, în special în Bristol, sud-vestul Angliei, unde demonstrațiile au devenit violente cu ofițerii și o secție de poliție a fost atacată cu cărămizi și sticle de sticlă și vehicule de poliție au fost incendiate.

Primul ministru Boris Johnson a criticat ceea ce el a descris drept „atacuri rușinoase” asupra ofițerilor.

Paul Brennan, de la Al Jazeera, a afirmat, sâmbătă, la un protest de la Londra, că „multe, multe grupuri sunt supărate cu privire la proiectul de lege”.

„Există mai multe prevederi în acest proiect de lege care i-au scos pe oameni pe stradă – nu doar în Londra, ci în sus și în josul Angliei. Acesta este numit weekendul național de acțiune ”, a adăugat el.

Sâmbătă, grupul pentru schimbări climatice Extinction Rebellion (XR) și mișcarea Black Lives Matter (BLM) s-au alăturat altor activiști pentru mitingurile „kill the bill” din Londra și alte orașe, inclusiv Manchester, Sheffield, Leeds și Brighton.

„Guvernul încearcă să reducă protestele – în special BLM și XR – despre asta este vorba în acest proiect de lege. Vrem ca clauzele din acest proiect de lege cu privire la proteste să fie anulate ”, a spus Mark Duncan, unul dintre cei peste 500 de protestatari care mărșăluiau prin centrul Londrei, lovind tobe și scandând.

Zilele de proteste ale Rebeliunii Extincției au paralizat părți din Londra la începutul anului 2019, acțiune care a alimentat apelurile unor politicieni pentru ca poliția să primească puteri mai dure pentru a preveni perturbarea excesivă.

La Londra, poliția a avertizat că „vor fi luate măsuri aspre, dacă este necesar, în interesul sănătății publice”, asta în contextul pandemiei de coronavirus, potrivit aljazeera.com

Unii ofițeri superiori au spus că eticheta „ucide proiectul de lege” a fost deliberat provocatoare.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *