Muntele Athos a fost „sigilat”. Măsură de urgență a autorităților

Cel puțin 31 de cazuri confirmate de coronavirus au fost raportate în Grecia ca provenind din Muntele Athos, iar 4 monahi primesc îngrijire în spital, fără a fi intubați.

Potrivit guvernatorului Muntelui Athos, Athanasios Martinos, cu două săptămâni în urmă regiunea era aproape liberă de covid, cu maximum 3-4 cazuri confirmate. În prezent, circa 33-34 de cazuri noi au fost confirmate.

El arată că nu a fost identificat nici un caz în vreo mănăstire. Noile cazuri au fost depistate în chilii de la Nea Skiti, în partea sudică a Muntelui Athos, și într-o chilie de la schitul Sfânta Ana. Potrivit lui Martinos, 4 monahi au fost duși la un spital din Thesalonic, unde sunt tratați în paturi/saloane normale de Covid. Nici unul nu a necesitat intubare până în prezent.

„Nu este adevărat că monahii care au plecat cu învoire au adus virusul la întoarcerea în Sfântul Munte”, comentează Martinos referindu-se la cazul unui călugăr care s-a îmbolnăvit după ce a părăsit Muntele Athos pentru a merge la înmormântarea mamei sale.

A fost extinsă interdicția de vizitare a Sfântului Munte până pe 15 aprilie, prin decizia guvernatorului adjunct, Aristos Kosmiroglou. În același timp, în toate porturile care asigură legătura cu Sfântul Munte se efectuează zilnic teste rapide, fără de care nu se poate intra în Athos.

În plus, a început vaccinarea monahilor și muncitorilor din Sfântul Munte, însă guvernatorul Martinos recunoaște că până acum nu a fost manifestat prea mult interes pentru vaccinare, reamintind totuși că în multe cazuri imunitatea a fost obținută natural de călugării care au trecut prin boală, în timp ce multe mănăstiri au stabilit și respectă măsuri de protecție foarte stricte.

Vaccinare de frica COVID. Muntele Athos a fost „sigilat”

Deși statul monahal se află în lockdown și pelerinii nu au voie să intre, călugării se tem în mod deosebit, deoarece sistemul micii comunități(kinonie,priorie) potrivit căruia locuiesc în spații mici, merg împreună la biserică și mănâncă împreună toți la o masă, permite răspândirea virusului. În plus, există un număr semnificativ de călugări care sunt în vârstă și au comorbidități.

Primii 36 de călugări au fost vaccinați, precum și angajații-colaboratori ai mănăstirilor. Starețul Sfintei Mănăstiri din Esfigmenos, arhimandritul Bartolomeu, a fost primul vaccinat, urmat de călugării din mănăstirile din Iveron, Koutloumousiou, Simonos Petras care s-au deplasat  special în acest scop în Karyes.

Muntele Athos a fost „sigilat” de la începutul lunii decembrie a anului trecut și conform deciziei Sfintei Comunități.

Asociații mănăstirilor și angajații care trebuie să intre în statul Athonit sunt supuși unui test pentru coronavirus în Ouranoupolis și la celelalte porți de intrare și intră numai dacă testul este negativ.

Sfânta Comunitate va discuta problema în zilele următoare, dar ridicarea interdicției va depinde atât de evoluția pandemiei, cât și de decizia guvernului cu privire la călătoriile dintr-un județ în altul. Sfânta Comunitate este în bună cooperare cu administrația civilă și fiecare decizie este ratificată de către prefectul, Athanasios Martinos.

 Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *