Diplomația de partid se învață încă din organizațiile de tineret. Azi, UDMR

Cel puțin în ultimele două săptămâni, UDMR a avut de organizat două evenimente foarte importante și anume : congresul partidului ce a avut loc la Zalău și congresul FUEN ce s-a desfășurat la Cluj Napoca. În afara tematicilor abordate din cadrul celor două activități ne-a atras atenția participarea reprezentanților organizației de tineret a UDMR. Am fost curioși să vedem cum gândesc și cum cred acești tineri că pot activa în cadrul Uniunii, ceea ce ne-a determinat să stam de vorbă cu președintele organizației de tineret, Antal Lorant:

Cum colaborați cu organizația de bază a UDMR?

  • Nu există o relație de subordonare ci o relație de colaborare cu organizația mare. Am fost consultați în toate proiectele pentru a se vedea și viziunea noastra, a tineretului. Suntem de acord cu toate proiectele și cred că trebuie să lucrăm și să conlucrăm cât mai bine în ceea ce privește identificarea problemelor privind minoritățile.

Un proiect mai vechi al UDMR se referă la regionalizare. Dumneavoastră, tinerii, cum vedeti acest proiect?

  • Chiar și în cadrul regiunilor sunt niște discrepanțe enorme și deja se cunoaște necesitatea de a reorganiza aceste regiuni, de a le aduce mai aproape de oameni și de a le aduce mai aproape de evidențe istorice care sunt benefice și pentru români și pentru maghiari, practic pentru toți cetațenii acestei țări. Descentralizarea înseamnă și la nivel financiar o mai bună funcționare a instituțiilor statului, a autorităților publice locale.

Tineretul udemerist colaborează cu tinerii din alte formațiuni politice maghiare?

  • Partidul Civic Maghiar (PCM) nu are organizație de tineret, iar Partidul Populat al Maghiarilor din Transilvania (PPMT) are o organizație numita MINTA. Cu cei de la PPMT avem o colaborare, discutăm, dar dezideratele noastre în momentul de față, un pic diferă.

Dar cu tinerii din partidele românești?

  • A fost o inițiativă a PNL în anul 2015, unde trebuia să discutăm despre proiectul UDMR privind autonomia. Noi luptăm pentru dialog și suntem adepții dialogului pentru a spune exact opinia noastră.

Este o tendință acum ca tinerii să plece din țară pentru a-și găsi de lucru în străinătate. Care este poziția dvs din acest punct de vedere?

  • Eu sunt cetățean, de etnie maghiară, al acestei țări și sunt mândru de asta, dar cred că la nivel de minorități mai avem mult de lucrat. Cred că trebuie să vedem viitorul nostru în această țară. Am avut posibilitatea să plec din țară dar nu am facut-o. Eu ma raportez la dezideratele UDMR și vreau să dezvoltăm împreună această țară. Trebuie să mergem înainte pe calea dialogului, calea de a comunica, cu majoritatea. Degeaba avem noi dezideratele noastre dacă nu căutăm căile de a discuta cu majoritatea.

Lucian Ionescu

 

foto: maszol.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *