Efectele miraculoase ale scorțișoarei

În urmă cu aproximativ 4000 de ani, scorțișoara a fost descoperită ca fiind inițial un aromatizant puternic și plăcut pentru diverse mâncăruri exotice. Astăzi, însă, scorțișoara este utilizată nu numai la aromatizarea preparatelor culinare, dar și în tratarea unor boli, fiind recomandată în medicina naturistă datorită proprietăților sale deosebite. Ca orice produs naturist și folosirea scorțițoarei în cantități mari are câteva recomandări de care ar trebui să ținem cont și asta datorită cumarinei pe care o conține și care poate deveni toxică pentru ficat. Deasemeni, persoanele cu dezechilibre hormonale ar trebui să consulte medicul înainte de a folosi scorțisoara deoarece poate afecta nivelul de estrogen. Precauție trebuie să aibă și femeile însărcinate. Exceptând aceste precauții, scorțișoara are următoarele efecte benefice:

  • Previne diabetul și bolile cardiace. Datorită efectului benefic asupra glucozei din sânge, poate contribui la prevenirea bolilor de inimă și a diabetului zaharat de tip 2. Având proprietatea de a scădea colesterolul rău, se pot preîntâmpina infarctul miocardic și accidentul vascular cerebral.
  • Accelerează metabolismul. Nutriționiștii afirmă că scorțișoara adăugată la preparatele culinare unde se pretează folosirea acestei mirodenii, contribuie la accelerarea metabolismului și la arderea mai rapidă a celulelor adipoase, ceea ce înseamnă o mai rapidă pierdere în greutate.
  • Îmbunătățește funcția cognitivă. Consumată constant, dar cu moderație, scorțișoara acționează ca stimulent pentru creier și îmbunătățește memoria și puterea de concentrare.
  • Poate preveni cancerul. Datorită conținutului de calciu și fibre, scorțișoara dizolvă sărurile biliare care se depun pe colon, ceea ce constituie una dintre cauzele de producere a cancerului de colon.
  • Elimină respirația urât mirositoare. Scorțișoara distruge anumite bacterii din cavitatea bucală, vinovate de senzația unei respirații urât mirositoare.
  • Revigorează organismul. Scorțișoara contribuie la întărirea sistemului imunitar, având și proprietăți antiaging. Efectul energizant este evident numai dacă scorțișoara este adăugată la băuturi neacidulate.
  • Previne migrenele. Scorțișoara are și efectul de a calma durerile minore de cap precum și formele ușoare de migrenă.
  • Lucian Ionescu

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *