De Rusalii,120 000 de pelerini se roagă la statuia făcătoare de minuni a Fecioarei Maria de la Șumuleu-Ciuc

foto Agerpress

foto Agerpress

De Rusalii,120 000 de pelerini se roagă la statuia făcătoare de minuni a Fecioarei Maria de la Șumuleu-Ciuc

În urmă cu 450 de ani, când principele Transilvaniei, Ioan Sigismund, a încercat impunerea  religiei unitariene în zona scaunelor secuiești Ciuc, Gheorghieni și Cașin, populația de aici, sub conducerea preotului catolic Istvan din Joseni, s-a revoltat  înfruntând armata principelui. După înfrângerea oastei principelui, la întoarcere acasă, bărbații și-au împodobit steagurile de luptă cu crengi de mesteacăn marcând astfel atât de importanta victorie. Apoi, cei rămași în viață întorși victorioși, împreună cu femeile, bătrânii și copii s-au rugat în semn de recunoștință Domnului și Sfintei Fecioare Maria.

 

În acea perioadă a fost sculpată în lemn de tei, statuia Maicii Domnului, care are o înălțime de 2,27 m și care în timp a fost considerată ca fiind făcătoare de minuni datorită multor dovezi de tămăduire miraculoasă precum și de împlinirea dorințelor celor ce s-au rugat la ea. Statuia este cunoscută și ca ”Femeia îmbrăcată în soare” sau Madona care plânge” și este montată în biserica din interiorul mânăstirii din Șumuleu-Ciuc, Locaș de cult ridicat de franciscanii observanți, purtând hramul Sfintei Fecioare Maria.

Așadar, încă din anul 1567 s-a format un obicei ca de sarbărtoarea Rusaliilor credincioșii de acest rit să celebreze victoria secuilor, aducînd totodată un pios omagiu Maicii Domnului. An de an tot mai mulți credincioși percurg zeci de kilometri pe jos pentru a ajunge la statuia făcătoare de minuni a Fecioarei Maria li pentru a participa le programul religios ce are loc aici. În prezent, pelerinajul de la Șumuleu-Ciuc este considerat cel mai mare de acest gen din Europa Centrală și de Est. În acest an, aproximativ 120 000 de persoane au ținut să fie prezente la procesiune. Participanții sunt în majoritate catolici dar sunt prezenți și persoane de alte confesiuni veniți din toată Europa, dar și din SUA și Australia. De exemplu, Ungaria a pus la dispoziția pelerinilor de acolo două garnituri de tren până la Miercurea Ciuc pentru a înlesni transportul celor care vor să participe.

La o asemenea procesiune, autoritățile au luat măsurile necesare pentru preîntâmpinarea oricăror evenimente dedorite. Astfel, MAI a trimis peste 600 de angajați pentru a supraveghea buna desfășurare a evenimentului, iar în zonă au fost amplasate mai multe puncte de prim –ajutor, în vederea acordării asistenței medicale de urgență. Deasemeni, serviciu de ambulanță a mobilizat 15 auto-sanitare care pot interveni oricând în transportarea celor care au nevoie de intervenție medicală.

Conform programului stabilit de organizatori și făcut public de Ordinul Franciscanilor, în sâmbăta dinaintea Rusaliilor va fi scos din biserică Laborumul, adică, steagul sfânt al Șumuleului. Tot sâmbătă are loc Sfânta Liturghie care va fi ținută de nunțiul apostolic al Vaticanului la București, Monseniorul Miguel Maury Buendia.La eveniment, anul acesta este prezent și superiorul ordinului franciscan de la Roma, Michael Anthony Perry O.F.M. Motto-ul din acest an al procesiunii este: ” Păstrează-ne în credința sfântă a strămoșilor noștri”.

Anul acesta la Pelerinajul de la Șumuleu-Ciuc  participă și președintele Ungariei  Ader Janos,împreună cu familia, vicepremierul din această țară, Semjen Zsolt, precum și mai mulți oficiali unguri și lideri ai partidelor și organizațiilor maghiare din România. Conform declarațiilor date de reprezentanții Ordinului Franciscanilor, niciun oficial din Ungaria sau România nu au voie, pe toată durata acestui eveniment, să facă declarații sau să țină discursuri cu conotații politice.

Lucian Ionescu

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *