Sorin Grindeanu: ”Liviu Dragnea conduce partidul cu o mână de fier și vrea să confiște partidul pentru el”

Situația politică din România este fără precedent în scurta istorie post decembristă. Dintr-o prietenie, cel puțin afișată în fața electoratului, astăzi adevăratul război politic dintre premierul Sorin Grindeanu și președintele PSD, Liviu Dragnea, a aruncat țara într-un colaps politic din care este foarte greu de ieșit. Coaliția PSD și ALDE vrea, cu toate riscurile ce derivă din această acțiune, să scape de premierul încă în funcție. ” Liviu Dragnea conduce partidul cu o mână de fier și vrea să confiște partidul pentru el”, a afirmat loi într-o conferință de presă, Sorin Grindeanu. În timp ce premierul îți caută aliați printre politicieni, tandemul Dragnea – Tăriceanu caută orice căi de a lovi în cel ce până mai ieri a fost lăudat, tot de ei, pentru activitatea laborioasă a lui Sorin Grindeanu în calitatea sa de șef al Executivului. ”Am avut o ședință CexN unde am discutat despre refuzul dlui Sorin Grindeanu de a respecta decizia celor două partide – PSD și ALDE. În acest context, mai mulți colegi, foarte mulți, au propus excluderea dlui Sorin Grindeanu din calitatea de membru al PSD, o decizie care a fost aprobată în unanimitate, pe baza statutului, care de această competență CexN”- a afirmat în fata jurnaliștilor, Liviu Dragnea. În contrareplică la afirmațiile lui Dragnea, Sorin Grindeanu a spus:” A doua minciună la care vreau să răspund este cea în care (Dragnea- n.r.) spunea că toți miniștrii au avut o problemă, nu puteau să comunice cu mineși de aici marea problemă a acestui guvern. Eu v-aș ruga să vă puneți în postura acestor miniștri. Care, sigur, au fost aleși și numiți de dl Liviu Dragnea, de aceea e responsabil dl Liviu Dragnea și trebuie să își dea demisia dacă lucrurile nu au funcționat așa cum trebuie. Cum să lucreze acești miniștri, dacă eu le spuneam un lucru, iar de la partid șe venea altă directivă și altă comunicare?”. În acest război declarativ, ambele tabere încearcă să găsească oportunități prin care să dea lovitura decisivă adversarului politic, asemenea unui meci de box în care spectatorii, din păcate, sunt chiar cei care i-au votat. Cum se află țara acum la sfârșitul acestei săptămâni pe care istoria o va caracteriza cu siguranță drept cea mai ridicolă și păguboasă? Un premier care oficial este încă în funcție dar căruia i s-a retras sprijinul politic chiar de către partidul care l-a pus în funcție, un partid, și nu oricare, ci cel mai mare și mai influent partid din țară, al cărui șef se străduiește, nu să găsească soluții pentru a-și respecta promisiunile făcute electoratului care l-a propulsat în fruntea țării, ci de a înlătura un premier emanat din dorința sa, o țară cu orizont politic incert, a cărei confuzie și incertitudine se va răsfrânge dramatic asupra cetățenilor ei.

În prezent, mai avem sau nu guvern în România? ” Din păcate, în ultimele două luni, majoritatea miniștrilor, două treimi, veneau și la mine și la partid plângându-se de faptul că nu reușesc să aibă o comunicare corectă, normală cu primul ministru, plângându-se de faptul că sunt blocaje administrative pe care trebuie să le rezolve primul ministru.
Am avut mai multe discuții cu dl Sorin Grindeanu în această perioadă și ne-a asigurat că se vor regla aceste lucruri. Au fost mai mulți miniștri care de mai mult timp intenționau să plece din guvern din această cauză”, a afirmat Liviu Dragnea, cerând totodată demisia lui Sorin Grindeanu. La rândul său, premierul a considerat că în atare condiții, nu ar trebui să se supună ordinelor șefului să de partid, cerâd la rândul să demisia acestuia: ”Până luni îi cer lui Liviu Dragnea să se gândească să își asume responsabilitatea acestei crize. După ce Liviu Dragnea demisionează, demisionez și eu. Varianta pe care mi-o doresc acum este ca Liviu Dragnea să-și asume acest eșec și să-și dea demisia. În secunda doi, voi face același lucru. Cred că asta este rezolvarea corectă și să convoace congresul PSD”.

Pentru săptămâna ce urmează, coaliția PSD-ALDE a decis ca luni să înainteze Parlamentului o moțiune de cenzură, iar miercuri să retragă sprijinul politic acordat Guvernului.Pentru ca moțiunea de cenzură să poată fi aprobată este nevoie de 233 de voturi din 244 de aleși. Pentru aceasta, deja majoritatea miniștrilor și-au depus demisiile la Secretariatul General al Guvernului. Iar în așteptarea acțiunilor coaliției politice, Sorin Grindeanu a anunțat că mai are o condiție pentru a-și da demisia, și anume, președintele Klaus Iohannis să numească premier  tot de la PSD.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *