Azi la moțiunea de cenzură din Parlament. Liviu Dragnea: ”Victore, ești nebun?”

Astăzi, miercuri, 21.06.2017, reprezintă pentru România, cea mai neagră zi din istoria post decembristă pentru politica autohtonă. Nicăieri în lume nu s-a auzit ca un partid să pornească o campanie furibundă împotriva propriului partid. Dacă în urmă cu două săptămâni liderii PSD declarau că ar fi un lucru penibil și de un ridicol fără precedent să se ajungă la moțiune de cenzură, iată că, ambițiile și orgoliile au fost puse înaintea rațiunii. Astăzi, penibilul politic s-a manifestat în toată plenitudinea sa. Moțiunea de cenzură ”România nu poate fi confiscată. Apărăm democrația și votul românilor” a fost adoptată în plenul reunit al Camerei Deputaților și Senatului. Din 251 de parlamentari câți au votat azi împotriva guvernului condus de Sorin Grindeanu, adică a guvernului format din alianța PSD-ALDE, 241 au votat ”pentru” și 10 ”împotrivă”. După numărarea voturilor, președintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a anunțat că moțiunea de cenzură a fost adoptată iar Guvernul Grindeanu a fost demis. Conform procedurilor legale,  Parlamentul  a adus situația la cunoștința președintelui României, Klaus Iohannis, în vederea desemnării unui alt candidat la funcția de prim-ministru. Purtatorul de cuvânt a Președinției, Mădălina Dodrovolschi, a transmis că partidele parlamentare sunt chemate luni la Cotroceni pentru consultări. Conform Constituției, ”Președintele României desemnează un candidat pentru funcția de prim-ministru, în urma consultării partidului care are majoritatea absolută în Parlament ori, dacă nu există o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate în Parlament”. Cum cele 241 de voturi ”pentru” au fost obținute și cu ajutorul minorităților, altele decât UDMR, se pare că vor avea pretenția de a participa la consultările de luni.

Au votat ”împotrivă” și vor fi dați afară din partid

Tensiunea dinaintea votului a ridicat adrenalina la maxim la cele două partide din coaliție. În timp ce fostul premier, Victor Ponta, se pregătea să voteze, președintele PSD, Liviu Dragnea nu a mai putut rezista emoțiilor scoțând involuntar o expresie pe care microfonul nu a lăsat-o surdă: ”Victore, ești nebun?”. Pentru că nu a votat cum a dorit partidul, lui Victor Ponta i s-a promis excluderea.

Și la ALDE a fost un deputat care nu a dorit să fie ”disciplinat”. Deputatul ALDE, Remus Borza, a anunțat înainte de procedura votului, că este împotriva moțiunii de cenzură. ”Am votat la vedere, conform directivelor partidului. Și, evident, am votat împotriva moțiunii de cenzură. Nu am găsit niciun temei sau argument rezonabil și rațional pentru care să demitem un guvern pe care tot noi l-am pus în urmă cu cinci luni, să trimitem acasă un guvern care și-a făcut datoria față de țară, un guvern care a performat”, și-a explicat decizia Remus Borza. Pentru nesupunerea sa, Călin Popescu-Tăriceanu a afirmat: ”O să propun să îl excludem din partid”. În apărarea sa, deputatul Remus Borza a declarat că: ”N-am anunțat. Nici nu văd de ce să anunț. Fiecare vot este al parlamentarului. Nu ar trebui să fie viciat, nu ar trebui să fie deturnat de către partid. Până la urmă suntem parlamentari ai României și evident că trebuie să avem propria noastră judecată și evaluare în ceea ce privește o hotărâre”.

Reacții după moțiunea de cenzură

Sorin Grindeanu: ”PSD nu înseamnă nici Liviu Dragnea,PSD nu înseamnă nici Sorin Grindeanu. Acest partid trebuie să rămână unit.Sper ca votul de azi din Parlament să nu fie o mare greșeală, iar PSD să numească viitorul premier. Important este să ieșim din acest blocaj. Îmi fac datoria până când vom avea un guvern funcțional. Sfat pentru viitorul premier: Să nu creadă în prietenia cu Liviu Dragnea”.

Traian Băsescu : ” Dragnea și Tăriceanu, ați pierdut! Fără voturile minorităților, moțiunea de cenzură nu ar fi trecut. Alianța PSD-ALDE a pierdut majoritatea în Parlament; este normal să piardă și guvernarea. Decizia este la Iohannis”.

Liviu Dragnea: ” A fost o acțiune politică asumată de PSD și ALDE, asumându-ne și un risc politic, dar nedorind să riscăm ca un program de guvernare ambițios, să fie pus sub semnul întrebării. Am preferat să nu mințim cetățenii, să ne prefacem că lucrurile merg foarte bine de dragul de a salva niște aparențe. Mă bucur că ordinea de drept a fost restabilită, dar sunt în același timp mâhnit că s-a ajuns aici. Îmi cer iertare românilor, ar fi trebuit să discutăm mai mult în partid variantele de premier. De acum încolo trebuie să reconstruim!”

Cătălin Ivan, europarlamentar PSD: ”Continui lupta cu Dragnea, Bădălău, Stănescu și cu tot ce reprezintă ei. România merită mai mult. Copiii noștri merită o soartă mai bună decât aceea de slugi pe domeniul vreunui baron ca cel de Teleorman”.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *