Traian Băsescu: ”Granița României trebuie să ajungă la Nistru”

La Chișinău a avut loc primul congres al celei mai tinere formațiuni politice din Republica Moldova, Partidul Unității Naționale (PUN). Acest partid a apărut ca urmare a fuziunii partidului unionist Dreapta, condus de Ana Guțu și a mișcării politice Partidul Unității Naționale, condusă de fostul ministru al apărării, Anatol Șalaru. La primul congres al său, PUN a semnat un protocol de colaborare cu Partidul Mișcarea Populară (PMP) din România, partid condus de fostul președinte Traian Băsescu. Conform statutului partidului a fost aleasă conducerea acestuia, iar funcția de prim-vicepreședinte a revenit deputatului român, Constantin Codreanu. Funcția de președinte al PUN a rămas, deocamdată, liberă , deoarece încă nu s-a clarificat situația cetățeniei  moldovenești a ex-președintelui României, Traian Băsescu. Așa cum se știe, Președintele Republicii Moldova a retras lu Traian Băsescu, cetățenia moldovenească, în luna ianuarie. Chiar dacă membri partidului nou înființat își doresc ca această formațiune politică să fie condusă de actualul senator român, Traian Băsescu, acest lucru nu se poate, deocamdată,datorită acestui litigiu încă nesoluționat. În schimb, s-a decis în unanimitate ca Traian Băsescu, să fie ales ca președinte de onoare al PUN.  Cu această ocazie, noul președinte de onoare al PUN, Traian Băsescu a ținut un discurs prin mulțumit pentru alegerea făcută: ”Vreau să fiu unul dintre voi”, dar și prin care a considerat că este bine să ținem  minte, români și moldoveni, data de 28 iunie, deoarece: ” Este și o oarecare coincidență – peste trei zile vor fi 76 de ani de când Basarabia a fost anexată Uniunii Sovietice. Iată că răspunsul nostru la acest moment trist este înființarea unui partid unionist și semnarea unui protocol de colaborare cu PMP, singurul partid din România care are ca obiectiv principal Unirea Republicii Moldova cu România!”.

De asemenea, Traian Băsescu a criticat și politica pro-moscovită a președintelui Dodon, pe care l-a numit ”pudel”: ”Mă uit la ce se întâmplă în Republica Moldova. Aveți un președinte care vrea să ducă această bucată de pământ românesc în CSI. Crea să vă ducă în sărăcia din Federația Rusă, către lipsa de libertate. Sai Dodon n-a fost niciodată în Kazhstan sau Siberia? Dacă Dodon s-ar întâlni măcar o singură dată cu cetățenii noștri deportați în Kazhastan și Siberia, să vada câtă jale e…În timp ce Dodon vrea să ducă țara în Federația Rusă, România oferă tinerilor burse și oamenilor de aici șansa de a fi cetățeni europeni. Unde vrea să ducă Dodon țara? Să fie sluga unei Federații Ruse care-i ține teritoriul ocupat în regiunea transnistrean. În contraponderem România oferă unire Republicii Moldova, în timp ce Federația Rusă i-a oferit secesiune.” Nici fapul că intrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană și NATO sunt doar himere scoase din mânecă de politicienii de la Chișinău, nu a fost ocolit de Traian Băsescu: ”Intrarea RM în UE și NATO nu sunt posibile, deoarece, acestea nu reprezintă oliectivele lor pentru următorii 10-15 ani”.

Ca replică la cele spuse de la tribuna congresului PUN de către Traian Băsescu, președintele Dodon a afirmat că: ”Prin declarațiile și acțiunile lui Băsescu, care a fost președinte român două mandate, se confirmă bănuielile noastre că o parte însemnată a clasei politice de la București dorește lichidarea statalității moldovenești. Băsescu este unul dintre cei mai radicali și mai ridicoli exponenți ai unionismului, dar nu este unicul. Sunt mulți ca el. Campania propagandistică ”Basarabia-pământ românesc”, a fost lansată pe timpul lui Băsescu. Toată această propagandă unionistă a dăinat mult relațiilor de încredere între Chișinău și Tiraspol. Dar tocmai acesta este unul dintre obiectivele unioniștilor – să nu permită reântregirea Republicii Moldova, fiindcă o Moldovă reî ntregită nu va putea fi anexată la România, iar trupele NATO nu vor putea ajunge la Nistru”. Dodon, chiar a insistat pe interzicerea prin lege a mișcării unioniste, prin tragerea la răspundere a celor cre se fac ”vinovați” de organizarea de ”campanii și acțiuni de lichidare a statului Republica Moldova”.

Scopul declarat în viziunea membrilor și simpatizanților PUN este refacerea României Mari, prin reunirea României cu Republica Moldova. Obiectivul PUN este ca în anul 2018 când se împlinesc 100 de ani de la Marea Unire, ”granița României trebuie să ajungă pe Nistru”, așa cum a delcarat și președintele de onoare, Traian Băsescu.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *