Despre sesizarea împotriva fostului președinte român, problemele din București și Tîrgu Mureș – dialog cu președintele executiv al UDMR, Porcsalmi Balint

Cu toții ne aducem aminte momentele tensionate, fără precedent în istoria politică a României, când PSD a înaintat Parlamentului o moțiune de cenzură împotriva propriului guvern. În zilele premergătoare votării acelei moțiuni de cenzură, președintele PSD, Liviu Dragnea, în încercarea de a realiza coaliției PSD-ALDE o majoritate confortabilă în Parlament, a considerat că este necesară o negociere cu UDMR, pentru a aduce această formațiune politică la guvernare. Cererile UDMR a iritat, însă, foarte mult opoziția. Cel mai vocal a fost Traian Băsescu care a acuzat PSD-ul de ”trădare”. ”Postarea mea de ieri este una care e foarte în acord cu istoria şi mă bucur că la o oră de la postare, tot parlamentul era în alertă”, a mai scris fostul președinte.Ca reacție, UDMR a trimis la CNCD o scrisoare prin care cere sancționarea lui Traian Băsescu pentru afirmațiile sale.

Despre aceste lucruri, despre situația elevilor de la scoala romano-catolică din Targu Mureș și în general despre proiectele UDMR, am discutat cu președintele executiv al UDMR, Porcsalmi Balint.

Care credeți că va fi rezultatul sesizării la Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) împotriva fostului președinte, Traian Băsescu?

  • Da, eu am depus acea sesizare. Încă nu am primit un răspuns de la CNCD, dar sper să fie bine, din punctul nostru de vedere.

La ce vă așteptați?

  • Noi, de câte ori am depus o sesizare, CNCD a făcut o analiză concretă și, zic eu, corectă, după care ei au stabilit dacă sesizarea are temei sau nu. Eu asta vreau, ca în cel mai scurt timp să vedem dacă CNCD spune ceea ce spunem noi.

În cât timp estimați să vă răspundă CNCD?

  • Nu știu… de obicei răspunsurile la sesizări pot fi și într-o săptămână ,și în două-trei săptămâni.

Ați primit cumva vreun masaj din partea fostului președinte, prin care să explice de ce a avut acea atitudine, acea poziție?

  • Nu, nu.. Nici în spațiul public, nici în privat nu am primit niciun semnal de la dânsul. Nu știu dacă a reacționat cumva la demersurile noastre.

Acum, vreau să vă întreb despre proiectele dvs, proiectele UDMR. Credeți că se va mai putea discuta serios în curând pe marginea acestor proiecte?

  • Eu cred și sper că, da. Adică, noi în acest moment, avem o colaborare parlamentară cu coaliția de guvernământ. În această colaborare sau în cadrul acestei colaborări, vom redeschide discuțiile pe aceste proiecte. Eu sper cât de repede se poate. Majoritatea parlamentară, din câte s-a înțeles și din câte s-a văzut este destul de clară. O sa vedem, probabil și la votul de învestitură a noului guvern. Va trebui să analizăm această colaborare parlamentară la sfârșitul sesiunii parlamentare.

După scandalul iscat în presă, credeți că vor mai fi acceptate  ușor aceste proiecte legislative?

  • Nu știu… sper că se va gestiona cumva situația și spiritele se vor calma. Cu siguranță nu suntem într-o poziție plăcută. Depinde și de votul parlamentului sau când va fi investit noul guvern și o să vedem ce facem în acest context. Noi mergem în continuare pe aceste proiecte de legi. Acestea sunt lucruri foarte concrete, lucruri discutate deja, și nu de azi, de ieri, în coaliția de guvernare și în cadrul acestei colaborări.

Din câte s-a observat, acel proiect în care solicitați 10%, coborârea pragului de 10 %, a produs un scandal.

  • Eu cred că scandalul s-a iscat pe proiectul privind consacrarea zilei de 15 martie. Eu am depus acest proiect în Parlament pe 15 martie anul ăsta, adică de vreo trei-patru luni. Atunci nimeni nu a spus o vorbă. Toată lumea a spus că este un semn de normalitate. Deci, semnalele pe care le-am primit până acum  au fost total diferite de scandalul iscat.

Ce consideră UDMR că trebuie să facă pe tema problemelor legate de sistemul de educație din Târgu Mureș?

  • Noi am epuizat toate căile legale administrative pe plan local. Am introdus două sau trei proiecte de hotărâri ale Consiliului Local. Nu au trecut. Acum este o altă hotărâre pe rol care este în faza de consultare publică. Cred că în aceste zile se va încheia faza de consultare publica. Dorim să se înființeze încă odată această școală (romano – catolică n.r.), ca să nu mai existe nicio întrebare și nicio problemă în acest sens. La Tg. Mureș nu există plan de școlarizare. Deci, noi am spus și tocmai de asta am cerut amendarea legislației actuale, deoarece ministerul poate interveni în aceste cazuri.  Școala funcționează, ca să fiu înțeles. A fost atacată hotărârea prin care școala a fost înființată. Noi vrem să introducem o nouă hotărâre de CL, prin care să reînființăm această școală.  Nu știu dacă cuvântul corect juridic este reînființare, dar acesta este cel mai aproape de conceptul pe care vrem noi să-l introducem. Dar în final este atribuția și competența CL să decidă. Problema este la CL. Există această problemă și vrem s-o remediem.

Care credeți că va fi calea pentru rezolvarea problemei dumneavoastră?

  • Acuma, nu vreau să intru în speculații… eu sper ca și Primăria și CL să ia în considerare că sute de copii sunt fără un cadru juridic clar în ceea ce privește școala. Eu sper că este și în interesul lor să rezolvăm cât mai repede această problemă. Sunt optimist, dar din câte am văzut în ultimele săptămâni, am avut foarte mari probleme cu cei din CL sau cu conducerea Primăriei. Noi vrem să epuizăm toate căile legale. Cred că acesta ar fi ultimul lucru care a mai rămas de făcut.

Lucian Ionescu

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *