Prețul energiei electrice crește cu 8,81%, începând cu data de 1 iulie

În luna ianuarie 2017, Niculae Havrileț, președintele Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), declara că anul acesta prețul energiei electrice la consumatori va fi doar la nivelui unei mici ajustări:”Prețul la energie electrică se recalculează la fiecare șase luni, iar următoarea recalculare va fi la 1 iulie. Considerăm că prețul ori va rămâne la același nivel, ori va fi o ajustare de cel mult 1-2% în plus”. Dar veștile venite din partea Cez România nu seamănă deloc a ”ajustare” de preț. Martin Zmelik, președintele CEZ România, a făcut public faptul că de la 1 iulie nu mai este vorva despre o ”ajustare” de preț ci mai degrabă o scumpire în etape. “Toată lumea se aștepta, după acele luni nebune de iarnă, că situația se va calma, dar prețurile sunt încă foarte mari pe piața angro. În opinia noastră, autoritățile ar trebui să acorde mai multă atenție pe modul în care evoluează prețurile și să analizeze această situație și, în special, modul cum funcționează piața de echilibrare. Pentru noi, repet, aceasta este o consecință a liberalizării pieței și, în loc de speculații, am aprecia mai degrabă un set de soluții, în special pentru piața de echilibrare”, a declarat Martin Zmelik.

La rândul său, Doina Vornicu, directorul de operațiuni al CEZ România, a arătat că, pentru CEZ Vânzare, creșterea de tarif la 1 iulie este de 8,81%, adică la 207,3 lei pe MWh pentru CPC, componenta de piață concurențială.

“Dacă lucrurile merg într-o dinamică normală, noi anticipăm pentru trimestrul IV un preț de 188 de lei pe MWh, iar pentru trimestrul I din 2018, minimum 198 de lei pe MWh”, a estimat Doina Vornicu.

De asemenea, părerea unanimă a conducerii CEZ România este că liberalizarea pieței îi va determina pe consumatori să fie mai responsabili în privința estimării propriului consum de energie.

“După cum observați, prețul energiei nu scade. Într-un fel există și explicații în piață: suntem într-o piață cuplată, unde crește consumul. Și în România a început să crească consumul și anticipăm și o dezvoltare economică ce nu poate să aibă loc în absența unei creșteri de consum de energie electrică”, a afirmat directorul de operațiuni, Doina Vornicu.

Lucian Ionescu

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *