Scandal uriaș în Ungaria. Premierul ungar Viktor Orban declară ”război” miliardarului Soros

Foto: Stiripesurse.ro

Foto: Stiripesurse.ro

Ungaria este plină de afișe , reclame în presa scrisă și panouri stradale înfățișîndu-l pe George Sosos  zâmbind, fiind însoțite de mesajul: ”Să nu-l lăsăm pe Soros să fie cel care râde la urmă”. Înainte de lansarea campaniei, premierul maghiar a acuzat că Soros este implicat direct în procedura de infringement lansată de Comisia Europeană împotriva Ungariei, care a refuzat să accepte cotele de refugiaţi impuse de Bruxelles. George Soros, în vârstă de 86 de ani, este un evreu născut în Ungaria de unde, încă din tinerețe a emigrat în SUA. Inițial a îmbrățișat cariera de economist, ulterior devenind un prosper om de afaceri, activist politic, filantrop. De-a lungul timpului a susținut grupuri care promovează valorile liberale și democratice în Europa de Est și care sunt în favoarea unei politici mai deschise privind imigrația.

Despre acest ultim punct, guvernul de la Budapesta este în opoziție cu cererile UE privind acceptarea cotelor de refugiați impuse de Bruxelles. Premierul ungar, Viktor Orban, a susţinut că programul de relocare a refugiaţilor în ţările europene a fost realizat la ordinele lui George Soros: ”Noi suntem de partea poporului maghiar, iar poporul susţine executivul împotriva Bruxellesului şi lui Soros”. Contracarând afirmațiile premierului ungar, George Soros a spus că admiră: “modul curajos în care ungurii rezistă înșelăciunii și corupției statului mafiot înființat de Orban”.

Chiar înainte de lansarea campaniei, premierul maghiar a acuzat că Soros este implicat direct în procedura de încălcare a prevederilor (infringement), lansată de Comisia Europeană împotriva Ungariei, privind refuzul acceptării cotelor de refugiați impuse de Bruxelles.

Purtătorul de cuvânt al lui Soros, Michael Vachon, a condamnat campania de afișaj stradal, pe care a calificat-o drept ”antieuropeană” , afirmând că: ”Săptămâna trecută, guvernul Fidesz (condus de Viktor Orban n.r) a lansat o campanie la nivel național cu panouri stradale și reclame la televiziune care amintește de cele mai întunecate ore ale Europei. Xenofobia regimului ungar și demonizarea refugiaților sunt antieuropene”.

Federația Evreilor din Ungaria (Mazsihisz) i-a cerut de asemenea lui Viktor Orban să pună capăt campaniei. ”Această campanie, cu toate că nu este fățiș antisemită, are în mod clar potențialul de a aprinde emoții necontrolate, inclusiv antisemitismul”, a transmis organizația. În replică, Orban a declarat că este de datoria lui să-i protejeze pe unguri — între care se regăsește și comunitatea de 100.000 de evrei unguri — de imigrația ilegală.

În aprilie, zeci de mii de unguri au denunțat în stradă intenția guvernului Orban de a închide Universitatea Central-Europeană, creată și finanțata de Soros.

George Ifrim

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *